Vergelijking: Google One is veelbelovend iCloud-alternatief voor dezelfde prijs

Erwin Vogelaar
15 mei 2018, 11:01
2 min leestijd

Google ververst met Google One zijn betaalde cloudopslag. Hoe vergelijken de prijzen en opties van deze clouddienst met Apple iCloud?

Lees verder na de advertentie.

Google One en Apple iCloud vergeleken

Google geeft zijn betaalde cloudopslag een nieuwe naam: Google One. Voorheen werd extra opslagruimte gekocht via Google Drive, maar dat gaat veranderen. Eerst in de Verenigde Staten, maar later dit jaar ook in Nederland.

Wat betekent dit? Betalende Drive-gebruikers krijgen automatisch een upgrade naar Google One. Binnen de dienst wordt vervolgens automatisch data opgeslagen van Google Drive, Google Foto’s en Gmail en kun je andere bestanden kwijt.

google one apple icloud

Voornamelijk opvallend is de prijsverlaging. De 2TB-optie kost in Google Drive nu namelijk 19,99 dollar en in Google One straks 9,99 dollar. Aangezien deze 2TB-optie nu in Nederland 19,99 euro kost, is het waarschijnlijk dat we hier ook een prijsverlaging krijgen naar 9,99 euro. Daarnaast verdwijnt de 1TB-optie en komt daar een 200GB-optie voor in de plaats.

Hoe vergelijkt dat met de prijzen van iCloud?

Bij Apple kost 2TB opslagruimte al 9,99 euro per maand. Ook de 200GB-optie lijkt dezelfde prijs te krijgen. 200GB kost bij Apple en Google 2,99 dollar/euro per maand. Dat betekent dat Google met Google One op hetzelfde prijsniveau van Apple komt.

google one apple icloud

Google biedt met Google One wel meer verschillende opties. Gebruikers kunnen kiezen uit 100GB, 200GB, 2TB, 10TB, 20TB en 30TB. Apple biedt enkel 50GB, 200GB en 2TB aan. Google geeft zijn gebruikers dus meer flexibiliteit in het kiezen van de juiste hoeveelheid ruimte.

Google geeft ook meer gratis ruimte weg. Met een Google-account krijg je altijd gratis 15GB opslagruimte. Met een Apple-account krijg je bij iCloud maar 5GB gratis opslagruimte en kost het 0,99 euro per maand voor een upgrade naar 50GB per maand.

En verder?

Daarnaast wordt het met Google One eindelijk mogelijk om de ruimte te delen met tot vijf familieleden. Met iCloud was dat al mogelijk. Google belooft daarnaast een snelle klantenservice met één tik op het scherm en extra’s in andere Google-diensten. Als voorbeeld noemt het bedrijf dat als je betaalt voor Google One, je betere deals op hotels kan krijgen via Googles zoekmachine. Het is nog niet exact duidelijk wanneer Google One in Nederland verkrijgbaar gaat zijn.

Omdat One en iCloud straks even duur zijn, zijn ze allebei een goede optie op je iPhone. Bedenk daarom of je meer van Apples eigen diensten gebruikmaakt, of toch meer van Googles diensten. Gebruik je bijvoorbeeld Google Foto’s? Dan is Google One een goede keuze. Maak je echter voornamelijk gebruik van Apples eigen apps en heb je meerdere apparaten die met iCloud zijn verbonden en daar back-ups opslaan? Dan blijft iCloud de beste optie. Google is vervolgens weer aantrekkelijk als je meer dan 2TB opslagruimte nodig hebt. Natuurlijk houdt niets je tegen om beide clouddiensten te gebruiken.

Zo werkt iCloud

Ben je nog in de war over wat iCloud nou precies is en hoe het werkt? Geen nood, wij leggen het uit. Zo werkt iCloud inloggen op iOS en Mac.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: Google, The Verge
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen