‘Google Chrome waarschuwt straks als je wachtwoord is gelekt’
Lars Paymans

Googles webbrowser Chrome gaat je straks waarschuwen als je een wachtwoord gebruikt dat ergens is gelekt. Op die manier wordt het gemakkelijker om je online-accounts veilig te houden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Chrome Password Protection controleert je inlogdata

XDA Developers schrijft dat de functie in de toekomst aan Chrome wordt toegevoegd. Inmiddels is hij al te testen in de ontwikkelaarsversie van de browser, wat doet vermoeden dat we er niet heel lang op hoeven te wachten. Het is alleen onduidelijk of de functie naast macOS ook naar de app van Chrome op iOS komt.

Zodra jij een wachtwoord invoert, wordt de Google Chrome Password Protection-functie automatisch geactiveerd. Je inloggegevens worden dan vergeleken met een lange lijst met gelekte wachtwoorden. Deze lijst is samengesteld door te kijken naar gelekte inlogbestanden, bijvoorbeeld van sociale netwerken die ooit een lek in hun beveiliging hadden, waardoor deze data op straat kwam te liggen.

Detecteert Google dat je wachtwoord op deze lijst staat, dan ontvang je een melding en kun je met een druk op de knop een nieuw wachtwoord instellen. Daarmee is de drempel om je accounts goed beveiligd te houden weer een stukje lager dan voorheen.

Nu al beschikbaar in Firefox

Google is niet de eerste die een dergelijke functie toevoegt. Onlangs lanceerde browserconcurrent Firefox een samenwerking met Have I Been Pwned. Deze website bevat ook een lange lijst met gelekte wachtwoorden, waarmee je snel kunt zien of jouw inloggegevens nog veilig zijn.

Als je niet wil wachten tot een update Google Chrome Password Protection toevoegt, raden we aan om via de website van Have I Been Pwned alvast je gegevens te controleren. Een andere manier om je online beveiliging te verbeteren is het gebruiken van een wachtwoordmanager. In onze wachtwoordmanager gids leggen we uit hoe je deze instelt en in gebruik neemt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.