Google Assistent spreekt nu Nederlands: Googles Siri-concurrent komt naar iOS

Lars Paijmans
26 juli 2018, 6:00
2 min leestijd
Google Assistent spreekt nu Nederlands: Googles Siri-concurrent komt naar iOS

Googles spraakassistent, de Google Assistent, spreekt vanaf vandaag Nederlands. De bijbehorende Google Assistent-app komt in de loop van de dag naar de iPhone en iPad. We laten alvast zien hoe het werkt.

Google Assistant ondersteunt Nederlands

Siri krijgt er vanaf vandaag een grote concurrent bij in de vorm van de Google Assistent (Google Assistant in het buitenland). Tot nu toe had Apples assistent een streepje voor op de concurrentie door ondersteuning van de Nederlandse taal, maar daar komt vandaag verandering in.

De Google Assistent spreekt nu volledig Nederlands en kun je via een aparte iOS-app bedienen. In theorie werkt de assistent ongeveer hetzelfde als Siri. Zo kun je Google vragen wat de hoogste berg ter wereld is, of ze nog een leuke grap kent, of dat ze een timer voor je instelt.

Google Assistent Nederlands

Actions on Google

Wat de Assistent bijzonder maakt, is dat Google verder is gegaan dan alle Engelstalige reacties vertalen. Dit zorgt ervoor dat de Assistent echt op Nederland is afgestemd, en dingen weet over Nederlandse liedjes en voetbal. Het bedrijf zegt hier jaren aan gewerkt te hebben.

Ook grote Nederlandse bedrijven en omroepen, zoals de NPO, Rabobank, ING, Jumbo, KLM en Buienradar zijn stilletjes al bezig geweest met het uitbouwen van Google Assistent-ondersteuning. Dankzij de zogenaamde Actions on Google-software kunnen bedrijven speciale functies voor de assistent toevoegen.

Google Assistent Nederlands

Daardoor kun je bijvoorbeeld vragen waar de dichtstbijzijnde ‘Appie’ is, en de Assistent weet dat je de Albert Heijn bedoelt. Dankzij hulp van grote nieuwsomroepen zoals de NOS, RTL Nieuws, het ANP, Omroep Brabant en BNR Nieuws kan de Assistent ook het laatste nieuws voorlezen als je hier om vraagt.

Een aantal voorbeelden van deze Actions on Google:

  • Wat is er in de bonus?
  • Wat kan ik maken met kip en aubergine?
  • Wat is een leuk cadeautje voor mijn kleine nichtje?
  • Wat is de dagaanbiedingen op bol.com?
  • Krijg ik vandaag last van hooikoorts in Hilversum?

Lees ook: Opinie: Google straft Apples Siri-achterstand genadeloos af

Google Assistent in Nederland downloaden

Op Android wordt de Google Assistent aan het besturingssysteem toegevoegd, maar door restricties van Apple heb je op de iPhone een aparte app nodig. Deze kan ieder moment in de Nederlandse App Store verschijnen. Later dit jaar komt ook de Google Home naar Nederland, de slimme speaker en concurrent van Apples HomePod. Deze zal uiteraard ook Nederlands spreken, in tegenstelling tot de HomePod die hier nog niet beschikbaar is. Apple mag dus aan de slag om Siri geen achterstand te geven op de razendsnel groeiende talenknobbel van Google.

Zodra de Google Assistent-app in de App Store staat werken we dit bericht bij. Houd iPhoned dus in de gaten!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen