Google brengt Nederlandse Assistant later dit jaar naar iOS

Thomas Haenen
23 februari 2018, 15:17
2 min leestijd
Google brengt Nederlandse Assistant later dit jaar naar iOS

Na talloze geruchten is het hoge woord eruit: Google Assistant komt dit jaar naar Nederland, zo heeft het bedrijf bevestigd. Een precieze releasedatum is nog onbekend.

Google Assistant naar Nederland

Het hoge woord is eruit: Google Assistant is vanaf dit jaar ook in het Nederlands beschikbaar. Rachid Finge, woordvoerder van Google Nederland, heeft dat bevestigd in een video. Finge geeft geen verdere details, behalve dat de assistent uitrolt naar alle mogelijke platformen, ook naar iOS. Via een aparte app kun je de Siri-concurrent straks op je iPhone gebruiken.

Wanneer de assistent hier precies beschikbaar wordt, is onbekend. Finge zegt alleen dat het ‘binnen enkele maanden’ gebeurt. Daar horen we waarschijnlijk meer over in mei, als Google I/O plaatsvindt. Op deze ontwikkelaarsconferentie ontvouwt Google doorgaans zijn plannen voor de komende maanden. Naast een Nederlandstalige Google Assistant brengt het bedrijf waarschijnlijk gelijktijdig ook Google Home en andere stemgestuurde producten hier uit. Die zijn dan waarschijnlijk met je iOS-apparaat te bedienen.

Dit kun je met Google Assistant

Google Assistant viert dit jaar alweer zijn tweede verjaardag. Inmiddels is de stemgestuurde assistent op een groot aantal apparaten te vinden, van smartphones tot slimme speakers als Google Home.

Onlangs maakte het bedrijf bekend ook auto’s, koptelefoons en andere apparaten van zijn eigen stembesturing te voorzien. Je kunt de Google Assistant niet alleen vragen stellen, maar ook de opdracht geven om muziek of podcasts af te spelen, de lampen in je huis uit te zetten of een film te starten op je televisie.

Geruchten over een Nederlandse versie van de Assistant zoemen al een tijdje rond. Eind vorig jaar dook er een vacature voor een Nederlandse Google Assistant-schrijver op. “Als schrijver help je de persoonlijkheid van Google Assistent te ontwikkelen in de Nederlandse taal. Je schrijft dialogen en gebruikersinteracties, ontwikkelt het karakter van Google Assistent en beheert grappen, easter eggs, quotes, feitjes, en games,” zo luidde de tekst. Dat suggereerde al dat een lokale release van de assistent aanstaande is. Het lijkt erop dat dat eind dit jaar eindelijk gaat gebeuren.

Categorie: Apps
Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's