Opinie: Apple kan een voorbeeld nemen aan Googles ‘Appsperimenten’

Lars Paijmans
12 december 2017, 13:32
2 min leestijd
Opinie: Apple kan een voorbeeld nemen aan Googles ‘Appsperimenten’

Google gaat met ‘Appsperimenten’ iets nieuws proberen: openbaar nieuwe ideeën voor apps en diensten uitproberen die iedereen kan downloaden. Een idee dat ook voor Apple uitkomst kan bieden.

Lees verder na de advertentie.

Google Appsperimenten

In een nieuw blog legt Google het idee achter dit nieuwe project uit. Met deze zogenaamde Appsperimenten bereidt het bedrijf zich voor op een belangrijk keerpunt op het gebied van smartphonefotografie. “De volgende generatie camera’s kunnen hardware en computer-algoritmes met elkaar verbinden”, aldus Google. Omdat software steeds belangrijker wordt om de kwaliteit van foto’s te verbeteren, gaat het bedrijf de benodigde technieken hiervoor in het openbaar testen.

Google Appsperimenten

De twee nieuwe foto-apps van Google die vandaag in de App Store staan, zijn dus niet alleen leuk voor jou om te gebruiken: Google heeft ook in één klap duizenden gebruikers die de techniek gaan uitproberen. Een dergelijke grote testgroep is noodzakelijk om zaken als gezichts- en objectherkenning te testen, evenals het verwerken van fotobestanden.

Met het project slaat Google twee vliegen in een klap: allereerst is er dus de testgroep die feedback kan delen na het uitproberen van de app. Maar tegelijkertijd geeft het bedrijf een kijkje in de keuken. Op een blog geven ze toe waar hun focus ligt, en op welke manier ze dit doel proberen te bereiken.

Google Appsperimenten

Exact deze tactiek zou voor Apple een uitkomst kunnen zijn. Omdat het bedrijf uit Cupertino privacy hoger in het vaandel heeft staan dan concurrent Google, is het voor Apple namelijk lastiger om gegevens van gebruikers te verzamelen om nieuwe technieken te testen. Dit wordt enigszins opgevangen dankzij Differential Privacy, maar zou opgelost kunnen worden met eigen ‘Appspermimenten’.

Lees ook: Apple moet problemen met iOS en macOS beter communiceren

Laat zien waar je mee bezig bent

Dat is hard nodig, want zeker als het op camerasoftware aankomt, heeft Google al een streepje voor op Apple. Zo heeft de Google Pixel 2 geen dubbele cameralens nodig om een portretfoto te maken: dit effect simuleert het toestel volledig door middel van software, wat vaak ook nog voor betere resultaten zorgt. Met het lanceren van deze test-apps zet Google deze lijn voort, terwijl Apple nog steeds stilletjes zelfstandig probeert om de camera ieder jaar een stukje beter te maken.

Door soortgelijke apps voor de iPhone en iPad te lanceren, kan Apple gebruikers vragen of ze mee willen werken aan dit soort testjes. Vervolgens kan Apple alle feedback verzamelen en gebruiken om zijn eigen technieken te verbeteren. Bovendien kan Apple hierdoor op een simpele manier wat doen aan het gesloten imago waar het bedrijf nog steeds mee worstelt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Google
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen