Google laat iOS-apps straks direct vanuit Safari openen
Rutger Otto

Binnenkort kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van Googles indexeer-functie om content uit apps in de zoekresultaten te tonen.

Google apps

Dat heeft Google bekendgemaakt op een Google+ pagina voor ontwikkelaars. De zoekgigant gebruikt App Indexing om vanuit de zoekresultaten in Safari direct te linken naar apps. Deze functie was voorheen alleen beschikbaar in de Google Chrome-browser voor iOS. Dat is overigens al zo sinds mei van dit jaar. Binnenkort worden Apples eigen Safari-browser dus ook ondersteund.

Straks worden dus alle apps meegenomen in de zoekresultaten. Tenminste, als de ontwikkelaars een speciaal stukje software in de app zetten. Pas als dat gebeurt, kan de content door Google meegenomen worden in de zoekresultaten.

google apps

Wat wordt er mogelijk?

In een plaatje op Google+ geeft Google al een voorbeeld met wat er op deze manier mogelijk wordt. Open je Safari en zoek je via Google naar een bepaald tapasrestaurant, dan krijg je naast normale zoekresultaten bijvoorbeeld ook een resultaat van de locatie-app Yelp. Tik je daar op, dan opent Yelp direct het restaurant wat je zoekt, zodat je kunt zien waar het zich bevindt, hoe de reviews zijn en wat er op het menu staat. Verder is het dan mogelijk om de routebeschrijving op te vragen of om het restaurant te bellen.

Specifieke onderdelen van apps in resultaten

Dankzij Deep Linking op iOS is het voor ontwikkelaars mogelijk om naar een specifiek stukje content binnen een app te linken. Daar gaat Google vanaf oktober gebruik van maken. Vanaf dan zul je apps in de zoekresultaten via de Safari-browser op je iPhone of iPad tegenkomen. Goede zet van Google, want zo wordt zoeken via Google nog slimmer, aangezien het niet alleen maar webresultaten toont, maar ook samenwerkt met apps op jouw toestel.

Lees meer over iOS 9

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.