Googles Allo-app kan zoekopdrachten per ongeluk aan vrienden verklappen

Rutger Otto
14 maart 2017, 16:45
2 min leestijd
Googles Allo-app kan zoekopdrachten per ongeluk aan vrienden verklappen

Chat-app Allo van Google lijkt met een fout te kampen, waardoor het jouw zoektermen met vrienden kan delen zonder dat je daarvoor toestemming geeft.

Lees verder na de advertentie.

Google Allo zoekopdrachten

Google Allo is de slimme app van Google, die sinds vorig jaar september beschikbaar is voor iOS. Het is meer dan een simpele chat-app, omdat je van een virtuele assistent gebruik kunt maken (momenteel alleen in het Engels) om bijvoorbeeld informatie over het weer, navigatie en restaurants in de buurt kunt opvragen. Veel mensen zetten al vraagtekens bij de volledige toegang die Google vanaf het begin heeft tot je chatgeschiedenis, maar Recode vond nog een fout in de app die je privacy flink kan schenden.

Leukste iOS-apps

Nu is het slechts Harry Potter

In een chat kan Allo namelijk ineens links naar eerdere zoekopdrachten naar de gesprekspartner sturen, zonder dat dat de bedoeling is. Het lijkt per ongeluk te gaan en dus een bug te zijn in de app, maar het gaat wel om een gevoelige fout. Recode-journalist Tess Townsend geeft als voorbeeld dat iemand in een gesprek aan de Google Assistent vroeg zichzelf te identificeren. In plaats daarvan kwam een oude zoekopdracht naar boven over Harry Potter.

In het gesprek werd Harry Potter nooit besproken. Wel had de gesprekspartner een paar dagen daarvoor naar de boekenserie gezocht. Uit die boeken kwam een quote over ‘identificeren’, waar in de chat wel naar werd gevraagd, maar niet in die context. In dit geval gaat het over Harry Potter, een andere keer zou er op deze manier gevoeligere informatie kunnen vrijkomen.

Foutje in de AI

Google Allo maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om zijn antwoorden voor te schotelen. Waarschijnlijk gaat het om een raar foutje. Wat er precies mis ging, is onduidelijk. Google heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Zodra we iets horen zullen we het artikel updaten.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Recode
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen