Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Google registreert alles wat je online koopt: zo verwijder je deze info

Lars Paijmans
20 mei 2019, 9:13
2 min leestijd
Google registreert alles wat je online koopt: zo verwijder je deze info

Al die betaalbewijzen die in je Gmail-inbox verschijnen, zijn met een speciale tool door Google zorgvuldig opgeslagen. Kijk zelf maar.

Lees verder na de advertentie.

Gmail registreert je Google aankoopgeschiedenis

Uit een rapport van CNBC blijkt dat Google al jaren stilletjes de online aankopen van gebruikers volgt en opslaat. Het enige wat het bedrijf hiervoor nodig heeft, zijn de aankoopbewijzen die automatisch na iedere aankoop naar je Gmail worden verstuurd. Ook betalingen met je creditcard en apps die je in de App Store hebt gekocht, worden opgemerkt en verzameld door dit systeem.

Gek genoeg is al deze informatie openbaar en in te zien via een tool die je hier kunt bezoeken. Zodra je bent ingelogd kun je de data verwijderen, maar dit kan alleen door iedere aankoop individueel te wissen. Gebruik je dus al jaren een Gmail-account, dan kan het een flinke klus zijn om deze data te verwijderen.

Zo verwijder je jouw Google aankoopgeschiedenis

  1. Open de pagina met je Google-aankoopgeschiedenis;
  2. Log in met je Google-account;
  3. Klik op een aankoop;
  4. Klik in het volgende venster op ‘Aankoop verwijderen’;
  5. Klik op E-Mail weergeven;
  6. Verwijder de registratie van de aankoop.

Zodra je bovenstaande stappen uitvoert, verwijder je dus niet alleen de registratie in deze tool van Google, maar ook je aankoopbewijs uit je inbox. Houd daar dus rekening mee als je grote aankopen hebt die je liever wel bewaart in je mailbox.

Google zegt data privé te houden

In een verklaring aan The Verge laat Google weten dat deze data niet gebruikt wordt voor advertenties. “De tool is bedoeld om je een handig overzicht te geven van je aankopen, boekingen en abonnementen”, aldus een woordvoerder. Google zou in 2017 officieel gestopt zijn met het verzamelen van data uit Gmail voor advertentiedoeleinden.

Toch laat het wederom zien hoeveel Google van je weet en dat het bedrijf het moeilijk blijft vinden om deze informatie kenbaar te maken. Google verzamelt al jaren je aankopen, maar de kans is groot dat veel Gmail-gebruikers hier geen weet van hebben.

Ondertussen verzamelt het bedrijf je zoekopdrachten en deelt een grote groep mensen zijn foto’s in Google Foto’s. Hoewel Google nu nog belooft niks met deze data te doen, is het als gebruiker goed om op de hoogte te zijn welke gegevens het bedrijf van jou heeft. En dat jij degene bent die beslist of deze data behouden of gewist moet worden.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu