Hoe de iPhone 5C Apple weer terug aan de top zal brengen

Roel van Hout
31 juli 2013, 15:44
3 min leestijd
Hoe de iPhone 5C Apple weer terug aan de top zal brengen

Officieel is hij nog altijd niet aangekondigd, maar neem het maar van ons aan: die iPhone 5C gaat er komen. En naar alle waarschijnlijkheid brengt de telefoon Apple weer terug aan de top.

Lees verder na de advertentie.

Apple wordt vooralsnog niet links en rechts ingehaald door de concurrentie, maar aan de stoelpoten wordt gezaagd. Het bedrijf is dat zelf schuld: doordat Apple de afgelopen jaren steevast maar één telefoon, en altijd in het duurste segment, uitbracht, kreeg de concurrentie de kans om in het goedkopere segment van smartphones een flinke slag te slaan.

Met name Samsung heeft daarvan flink geprofiteerd. Door ieder jaar zowel een goedkope als dure versie van de Galaxy uit te brengen, waren de populaire smartphones voor iedereen betaalbaar. Het gevolg: Samsung verkocht in het afgelopen kwartaal meer telefoons dan Apple.

iPhone 5C voor iedereen betaalbaar

Goed voorbeeld doet volgen, en dat is wat Apple zal doen: zoals Samsung dit jaar naast de Galaxy S4, het vlaggenschip, de Galaxy S4 Mini uitbrengt, zal Apple naast de iPhone 5S een goedkope iPhone uitbrengen. Daarmee wordt een iPhone plotsklaps voor iedereen betaalbaar.

iPhone 5C

Op papier klinkt de goedkope iPhone niet als een apparaat dat je met Apple associeert: zo zullen de plastic achterkant en goedkopere onderdelen aan de binnenkant niet veel huidige iPhone-gebruikers enthousiasmeren. Maar het apparaat is in eerste instantie ook helemaal niet voor ons bedoeld: het is juist de bedoeling dat mensen die genoegen nemen met een Galaxy S4 mini, terwijl er ook een S4 bestaat, hun blik ook op Apple zullen gaan richten wanneer ze een nieuwe telefoon gaan kopen.

Gevaar: iPhone 5C eet verkoop oudere iPhones op

Het klinkt als een geweldig plan, maar de introductie van een goedkope iPhone brengt ook nadelen met zich mee. Wie zal er nog een iPod Touch kopen, als er voor ongeveer hetzelfde bedrag een iPhone te koop is? En wat te denken van de vorige generaties iPhones? Wie nu geen geld heeft voor een iPhone 5, koopt een iPhone 4 of iPhone 4S en kan daarmee ook nog steeds prima uit de voeten. Het is aannemelijk dat een goedkope iPhone de verkoop van deze toestellen behoorlijk in de weg zal gaan zitten.

En ook niet geheel onwaarschijnlijk is dat de iPhone 5S last gaat ondervinden van de goedkope iPhone. Het is Apple namelijk eerder overkomen met de introductie van de iPad Mini. Sinds die kleine tablet op de markt is, worden er niet alleen minder tablets door de concurrentie verkocht: ook de grote iPad loopt een stuk minder hard.

iPhone 5C

Natuurlijk zijn er altijd nog de echte liefhebbers, die altijd voor het duurste model zullen gaan, maar het zou zomaar kunnen dat veel mensen niet meer bereid zijn de hoofdprijs te betalen als er voor minder geld een min of meer soortgelijk product te koop is. Zij hebben dan in feite een mindere telefoon, maar zullen dat zelf niet zo ervaren: kijk maar naar de iPad Mini.

Over twee maanden weten we meer. Wil je in de tussentijd in de gaten houden wat er allemaal naar buiten komt over het toestel? Lees dan van tijd tot tijd ons iPhone 5C overzicht!

Categorie: Devices
Device: iPhone 5C

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen