Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo voorkom je dat apps je Gmail-mails kunnen lezen

Florence Peeters
4 juli 2018, 17:01
2 min leestijd
Zo voorkom je dat apps je Gmail-mails kunnen lezen

Externe apps hebben nog steeds toegang tot de emails van miljoenen Gmail-gebruikers. Google verklaarde vorig jaar nog dat het bedrijf stopt met het scannen van inboxen om gepersonaliseerde advertenties te genereren. Wij leggen uit hoe je de toegang van externe apps tot jouw Gmail-inbox weer intrekt.

Lees verder na de advertentie.

Ongemerkt meelezers in Gmail

Ontwikkelaars hebben altijd toestemming nodig van de gebruiker om mails te analyseren. Toch kan het gebeuren dat jij als gebruiker niet doorhebt dat je een dergelijke toestemming hebt afgegeven. Check in dat geval hieronder hoe je de toestemming van derden voor Gmail intrekt via de website:

Zo ontzeg je externe apps toegang tot Gmail:

  • Ga naar ‘Instellingen’ via het tandwiel-icoontje rechtsboven;
  • Selecteer het menu ‘Accounts’ en klik vervolgens op Instellingen voor Google-account. Hierdoor opent Gmail een nieuw scherm;
gmail privacy
  • Onder het kopje ‘Inloggen en beveiliging’ klik je de optie ‘Apps met toegang tot uw account’ aan;
gmail privacy
  • Klik ‘Apps beheren’ aan. Hier zie je een overzicht van apps/derden die toegang hebben tot jouw inbox. Apps waarvan je de toegang wilt ontzeggen, kun je aanklikken waarna je op ‘Toegang intrekken’ klikt. Doe dit bij iedere partij die je uit de lijst wilt verwijderen.
gmail privacy

Door het intrekken van de toegang, kunnen derden niet meer jouw mails doorspitten. Maar let op; dit betekent ook dat je niet automatisch meer met je Gmail-account kan inloggen bij deze apps/diensten. Door in te loggen met je Gmail-account op de apps van deze ontwikkelaars, verleen je hen immers automatisch toegang tot jouw inbox.

Miljoenen mails door de scan

De privacykwestie werd ontdekt door The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant zegt in hun onderzoek dat Google weinig doet om de ontwikkelaars te controleren. Zo zijn er bedrijven die 100 miljoen mails per dag door computers laten scannen, en personeel nog duizenden mails laat lezen om de software te trainen. Google zegt zelf alleen externe ontwikkelaars toe te staan die zijn doorgelicht en aan wie gebruikers expliciet toestemming hebben gegeven. Google heeft een uitgebreide reactie geplaatst op hun eigen blog.

Lees het laatste nieuws over Gmail

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu