Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo legt Apple de focus op toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Rutger Otto
18 mei 2017, 13:07
2 min leestijd
Zo legt Apple de focus op toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Apple staat vandaag stil bij ‘Global Accessibility Awareness Day’. Het bedrijf laat zien hoe het zijn apparaten toegankelijk maakt voor mensen met een handicap.

Lees verder na de advertentie.

Kernwaarde van Apple: toegankelijkheid

Apparaten van Apple zijn voorzien van verschillende toegankelijkheidsfuncties, zodat ook mensen met een beperking er zo goed mogelijk gebruik van kunnen maken. Apple-ceo Tim Cook schoof aan bij drie YouTubers met een handicap om over toegankelijkheid te praten in de apparaten die ze gebruiken.

Vooral in de video met Rikki Poynter weet Cook goed uit te leggen wat Apples standpunt op het gebied van toegankelijkheid is. “Apple is ontstaan met het idee om mensen gereedschap te geven om iets te maken”, zegt hij. “Iets te doen wat ze anders niet kunnen. We hebben toegankelijkheid altijd als een mensenrecht gezien. En net als mensenrechten voor iedereen zijn, wilden we ook onze producten voor iedereen toegankelijk maken. Dat is een kernwaarde van Apple: geen producten maken voor een bepaalde groep mensen, maar voor iedereen.”

Coffee and Sit Down With Apple CEO Tim Cook

Apple Watch metingen in rolstoel

Met YouTuber ‘Accessible Hollywood’ staat Cook onder meer stil bij de functies van de Apple Watch. Zo is het ook mogelijk om bewegingen te tracken als iemand in een rolstoel zit. “We zagen dat iedereen anders in zijn rolstoel rijdt”, zegt Cook. “De bewegingen om vooruit te komen zijn anders.” Door het algoritme te tweaken vond Apple een manier om ook beweging en afstand voor mensen in een rolstoel te berekenen.

Coffee With Tim Cook CEO of Apple

Wat toegankelijkheid betreft is stembediening een belangrijke schakel. Voor blinden en slechtzienden is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om toch zoveel mogelijk te kunnen doen op hun telefoon, maar ook in huis met HomeKit.

Zeven nieuwe video’s

Apple heeft woensdag ter gelegenheid van Global Accessibility Awareness Day ook nog zeven video’s over Apples toegankelijkheid uitgebracht waarin mensen met een handicap centraal staan. De video’s zijn korte portretten van ongeveer twee minuten. Hieronder in het filmpje van Todd, die spraakassistent Siri en HomeKit in zijn huis gebruikt. Op Apples YouTube-account vind je alle andere video’s (ook met audiobeschrijving).

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu