De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

‘Apples nieuwe MacBook-toetsenbord is van glas en immuun voor kruimels’

Florence Peeters
4 februari 2019, 14:58
2 min leestijd
‘Apples nieuwe MacBook-toetsenbord is van glas en immuun voor kruimels’

Apple lijkt een manier te hebben gevonden om voor eens en altijd af te rekenen met de toetsenbord-problemen van MacBooks. De oplossing? Een toetsenbord van glas.

Lees verder na de advertentie.

Glazen MacBook-toetsenbord mogelijk de toekomst

Het is voor MacBook-gebruikers helaas namelijk een veel voorkomend probleem: toetsen die onverwacht herhalen, niet reagerende letters of knoppen die ‘plakkerig’ aanvoelen. Met name toetsenborden van MacBooks met het zogeheten ‘vlindertechniek-toetsenbord’ hebben hier last van.

MacBook Pro 2018 snelheid

Deze problemen zijn zo omvangrijk dat Apple vorig jaar zomer zelfs een gratis reparatieprogramma is gestart. Dit geldt voor MacBooks en MacBook Pro’s die tussen 2015 en 2017 zijn gemaakt. Het bedrijf uit Cupertino werkt nu aan een nieuw soort keyboard, dat deze problemen met een MacBook-toetsenbord verleden tijd maken.

Lees ook: 3 oplossingen voor een defect MacBook-toetsenbord

Dat blijkt uit een goedgekeurd patent van Apple, dat een MacBook beschrijft met een glazen toetsenbord. In plaats van losse toetsen is het toetsenbord dan een glazen paneel. Dit bevat verhoogde stukjes die het gevoel van een keyboard met individuele knopjes moet nabootsen.

Als zo’n verhoogd toetsgedeelte wordt ingedrukt, detecteert het glazen paneel de druk op die plek en verwerkt het dit tot een letter, actie of teken. Het is dus anders dan een volledig virtueel toetsenbord, zoals we al eerder zagen in een soortgelijk patent voor het MacBook-toetsenbord.

Doordat het glas niet vlak is, voelt het virtuele toetsenbord wel als een traditionele variant. Hiervoor wordt ook gebruikgemaakt van haptische feedback, zodat het ook daadwerkelijk voelt alsof je een toets indrukt.

Meer ruimte voor andere verbeteringen

Door toetssymbolen in een aparte laag onder het glas te verwerken, moet het makkelijker worden om een toetsenbord aan te passen aan verschillende regio’s, talen of zelfs apps. Tot slot zouden de omliggende zijkanten volgens het patent ook als trackpad gebruikt kunnen worden.

Als toekomstige MacBooks echt een glazen paneel krijgen, klinkt het aannemelijk dat het toetsenbord binnenin minder ruimte inneemt. Zo heeft Apple meer ruimte om andere onderdelen in de laptop te verwerken.

Vanaf de MacBook Pro 2018 zit er weliswaar een verbeterd vlindertoetsenbord met een siliconen membraan op. Toch blijft het afwachten of deze techniek op termijn wel volledig bestand is tegen binnendringend stof, vuil en kruimels en de gevolgen daarvan.

Volg het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu