‘Populaire iOS-apps nemen stiekem scherm op en registreren gebruik’ – update

Lars Paijmans
8 februari 2019, 9:15
2 min leestijd
‘Populaire iOS-apps nemen stiekem scherm op en registreren gebruik’ – update

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat sommige populaire iOS-apps registreren waar en wanneer je op het scherm tikt en veegt, zodat er persoonlijke informatie ontdekt kan worden.

Update vrijdag 8 februari, 09.15 uur:
In een reactie op het onderzoek waarschuwt Apple appontwikkelaars dat zij niet stiekem schermopnames mogen maken van iPhones. Apps die zich daar wel schuldig aan maken, riskeren het om uit de App Store verwijderd te worden.

Een andere oplossing voor de appmakers is volgens Apple om het gebruik van deze opnames duidelijk te communiceren naar hun gebruikers, schrijft TechCrunch. De meeste onderzochte apps vragen gebruikers vooraf namelijk niet of onduidelijk toestemming voor de schermopnames. Dat is in strijd met Apples richtlijnen voor de App Store.

Het bedrijf in kwestie, Glassbox, stelt tegenover Engadget dat klanten zoals Expedia en hotels.com ‘geen gebruikers bespioneren’ en dat ‘elk element van persoonlijke informatie is gemaskeerd’.

Origineel bericht:

Glassbox neemt stiekem scherm van iPhone op

TechCrunch ontdekte dat een grote hoeveelheid iPhone-apps een speciale dienst gebruiken die zogenaamde ‘Session Replay Technology’ aanbieden van Glassbox. Zonder dat de gebruiker er erg in heeft kan het scherm worden opgenomen, zodat ontwikkelaars precies weten hoe gebruikers met een app omgaan.

Glassbox

Ook worden alle manieren waarmee je de app bedient geregistreerd: van iedere knop die je indrukt tot wanneer je het scherm aanraakt en iets met een toetsenbord invult. Dit is waardevolle info voor bedrijven, omdat ze precies kunnen zien of een bepaalde knop bijvoorbeeld niet opvalt, of er iets onduidelijk is of een advertentie nauwelijks wordt opgemerkt.

Apps van onder meer Hollister, Air Canada, Expedia en Hotels.com zouden deze technieken gebruiken om zo meer van de doelgroep te weten te komen. Bovendien gaan deze partijen soms niet zorgvuldig om met deze data. Zo blijkt Air Canada de bestanden niet te maskeren. Hierdoor is gevoelige persoonlijke info als paspoortnummers en creditcardinformatie gewoon in te zien door Air Canada-medewerkers.

Gaat Apple hier iets tegen doen?

Tel hier een beveiligingslek van Air Canada bij op, waardoor 20.000 profielen op straat kwamen te liggen en het laat goed zien hoe dit soort praktijken vergaande gevolgen kunnen hebben.

Het gebruik van dergelijke opnamemiddelen is niet nieuw, maar Apple heeft nog steeds geen maatregelen ingebouwd om het tegen te gaan. Omdat iOS ieder jaar nieuwe privacyverbeteringen doorvoert, zou het zomaar kunnen dat iOS 13 na dit onderzoek er een stokje voor gaat steken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's