Hoe Apple de Gezondheid-app succesvol maakt en waar het momenteel fout gaat

Rutger Otto
9 oktober 2014, 15:09
3 min leestijd

Fitbit heeft al laten weten nog geen plannen te hebben voor een integratie met Gezondheid, maar Apple heeft dit soort grote partijen hard nodig voor het nieuwe platform.

Lees verder na de advertentie.

Apple kondigde het groots aan: HealthKit, een platform dat met grote ontwikkelaars samen zou werken om de gezondheid van gebruikers te stimuleren. Binnen dat platform zou de app Gezondheid centraal gaan staan. In de app kun je als gebruiker van alles over je lichaam, gezondheid en je fitness bijhouden. Quantified self, alle statistieken verzameld op één plek.

ios 8 gezondheidProblemen van de Gezondheid-app

Na het installeren van iOS 8 stond Gezondheid meteen op je iOS-device. Echter, nadat de app uit de startblokken kwam, struikelde het meteen en Gezondheid is nog steeds bezig om overeind te komen. In plaats van dé verzamelplek te zijn voor al je gegevens, doet de app momenteel nog steeds niet veel meer dan stappen tellen (voor iPhone 5S en nieuwe) en kun je er een Medische ID aanmaken. Vlak na de release werd een HealthKit-bug ontdekt, waardoor veel apps nog niet met het platform konden samenwerken.

Oplossing

Maar eind september zou dat allemaal verholpen zijn. En jawel, er zijn een aantal partijen die al apps hebben ontwikkeld voor de Gezondheid-app, maar dat zijn niet degenen die je zou willen. Zo gaf de maker van fitness-accessoires Fitbit deze week aan nog niet eens aan een samenwerking met HealthKit te denken. “We hebben nog geen plannen voor een HealthKit integratie”, liet het bedrijf weten. “Het platform is interessant en we houden het in de gaten. Wellicht zien we nog eens de kans om de Fitbit-ervaring te verbeteren. Maar nu zijn we bezig met andere projecten voor onze gebruikers.”

Dat een grote partij als Fitbit de kat uit de boom kijkt, is vast pijnlijk voor Apple. Tijdens WWDC 2014, toen iOS 8 en HealthKit voor het eerst uit de doeken werd gedaan, gebruikte Apple Fitbit zelfs als voorbeeld in de presentatie om te verduidelijken wat er met Gezondheid mogelijk was. En waar blijven veel andere grote partijen? Zo wordt Nike in de app al genoemd, maar is er bijvoorbeeld nog geen connectie te maken met de Nike+ Running-app.

De tijd zal het leren

Is er al reden tot paniek? Welnee. Een rits andere apps werken namelijk al wel samen met HealthKit, waaronder Jawbones UP, Runtastic, Human en Endomondo. Voor app-ontwikkelaars is het zoeken naar de juiste vorm van samenwerking en Nike zal in de toekomst heus nog wel geïntegreerd worden. Des te meer grote partijen er aanhaken, hoe groter het succes van Gezondheid zal zijn.

Het fijne is wel dat Apple gebruikers niet verplicht om van Gezondheid gebruik te maken. Geen zin om meer te sporten of gezonder te eten? Dan doe je het niet. Qua gebruikersgemak zijn vooral stappen tellen en sporten als hardlopen goed bij te houden, omdat gegevens van apps automatisch worden gesynchroniseerd. Voor mensen die een fitnessband dragen, wordt in sommige gevallen zelfs hartslag gemeten. Bijhouden wat je eet zul je handmatig moeten invoeren.

gezondheid iphone 6 chip

Hoewel Apple gezondheid heel belangrijk en interessant vindt, is van een vliegende start voor Gezondheid en HealthKit tot nu toe geen sprake. Maar geef het de tijd, de mogelijkheden van het platform zullen almaar blijven groeien. Misschien wel tot het moment dat de Gezondheid-app echt de centrale hub is voor jouw gezondheidsgegevens.

Lees meer over HealthKit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen