‘Gewiste iCloud-notities na 30 dagen toch nog opvraagbaar’

Rutger Otto
20 mei 2017, 10:49
1 min leestijd
‘Gewiste iCloud-notities na 30 dagen toch nog opvraagbaar’

Notities die in iCloud zijn opgeslagen, zouden na verwijdering alsnog niet helemaal verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat notities ook na dertig dagen nog op te vragen zijn. 

Gewiste iCloud-notities toch terug te halen

Dat schrijft het Russische softwarebedrijf ElcomSoft in een blogpost. Normaal gesproken bewaart iCloud notities die als verwijderd zijn gemarkeerd nog dertig dagen in een ‘recent verwijderd’-mapje. Als die tijd is verstreken, worden documenten permanent verwijderd. Dat wordt expliciet door Apple vermeld, ook op een hulppagina op de website.

ElcomSoft kon ook na die periode nog notities opvragen met behulp van zijn eigen ‘Phone Breaker’-programma. In sommige gevallen waren notities van maanden en zelfs jaren geleden nog terug te halen. “Het oudste document dat we naar boven konden halen was verwijderd in 2012”, zegt ElcomSoft-ceo Vladimir Katalov.

iCloud hack Apple

Vrij gemakkelijk

In de blogpost staat dat het Russische bedrijf 334 notities van een iPhone wist te halen waar er 288 op stonden, inclusief documenten uit de map ‘Recent verwijderd’. Dat betekent dat er 46 notities teruggehaald werden die langer dan dertig dagen geleden waren verwijderd.

Naast de software van ElcomSoft is niet veel nodig om notities terug te halen, zegt het bedrijf. Een Apple ID met wachtwoord zou al genoeg zijn. Toch staat het niet vast dat verwijderde documenten altijd zijn terug te halen. “Sommige van onze testaccounts konden aantekeningen van jaren oud vinden, bij anderen werd minder gevonden”, beschrijft het bedrijf.

‘Apple zal het gat dichten’

De Russische softwaremaker merkt op dat er ‘geen twijfel over bestaat’ dat Apple de fout gaat repareren. Het is onbekend of er contact met het bedrijf is geweest. In februari kreeg ElcomSoft het nog voor elkaar om een verwijderde geschiedenis in Safari te achterhalen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: ElcomSoft
Categorie: Apple
Spotlight: iCloud

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's