Apple-lobby zorgt voor schrappen van geweer-emoji

Rutger Otto
18 juni 2016, 10:50
2 min leestijd
Apple-lobby zorgt voor schrappen van geweer-emoji

In het komende pakket van nieuwe emoji zou een geweer worden opgekomen, maar nadat Microsoft en Apple hun ongenoegen hadden uitgesproken, komt hij er niet meer in.

Lees verder na de advertentie.

Geweer-emoji geschrapt

Als Unicode 9 uitkomt, de nieuwe standaard set met emoji, zul je er geen geweer in vinden. Het plaatje was wel aangekondigd, maar is inmiddels teruggetrokken uit het pakket. Volgens Buzzfeed is dat te danken aan Apple en Microsoft. Tijdens een bespreking met Unicode was het Apple die de discussie startte over het geweer.

“Apple zei tegen het consortium dat het geen geweer op zijn platformen zou toestaan”, schrijft Buzzfeed. “Daarom vroeg Apple om er geen emoji van te maken. Volgens een aanwezige was ook Microsoft tegen de betreffende emoji.” Eerder werden ook emoji voor moderne vijfkamp geschrapt, omdat schieten daarvan een onderdeel is.

geweer-emoji

Wapenstandpunt

Nu er is besloten dat de geweer-emoji niet op Apple-platformen beschikbaar komt, kunnen ook Android- en Windows-gebruikers hem niet gebruiken, want Unicode 9 is een standaard die voor alle platformen geldt. Alleen het uiterlijk van emoji verschilt op de verschillende systemen.

Dat het geweer wordt geschrapt, kan niet anders dan een reactie zijn op de aanval in Orlando afgelopen week, waar een schutter 49 mensen doodde. Wapenbezit in de Verenigde Staten blijft maar voer voor discussie, maar de grote techbedrijven lijken hun kant te kiezen.

Unicode 9

Toch heeft Apple nog niet alle geweren verbannen van zijn platform. Kijk maar in de huidige emoji-set van iOS en OS X en je zult een plaatje van een pistool vinden. Dat geldt ook voor messen en bommen. Een jaar geleden eiste Apple wel van ontwikkelaars dat ze app-iconen en -screenshots vrij moeten houden van wapens.

Unicode 9 staat gepland voor een release op 21 juni, maar dan zijn de plaatjes niet direct op alle platformen te vinden. Het ligt voor de hand dat Apple de nieuwe emoji pas met de komst van iOS 10 implementeert.

Lees het laatste iOS 10 nieuws

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen