Gestolen iPhone: wat je allemaal kunt doen
Wouter Nijsen

Als je iPhone gestolen is, is dat natuurlijk erg vervelend. Je bent niet alleen als je waardevolle foto’s wellicht kwijt, maar ook een van duurste gadgets in je broekzak. Gelukkig kun je via Zoek mijn iPhone veel over je verloren of gestolen iPhone te weten komen.

De in het blauw geklede dienders hebben het in Tilburg het afgelopen weekend maar druk gehad met iPhones. In Tilburg werd er bijvoorbeeld een gestolen iPhone gelokaliseerd dankzij de handige app Zoek mijn iPhone, en in diezelfde stad werd in hetzelfde weekend een iPhone 5 teruggevonden van iemand die vergeten was dat ze hem uit had geleend aan de ‘dader’.

iphone 5Twitteraccount @jaapstronks vergaarde maandagmiddag daarnaast snel populariteit door live verslag te doen van de klopjacht op de dieven van de iPhone van zijn vriendin. Initieel werd de verkeerde man opgepakt (terwijl de iPhone ondergronds via de metro ervandoor ging), maar uiteindelijk kwam alles kennelijk goed en was de iPhone dankzij Zoek mijn iPhone weer terecht. Of de klopjacht daadwerkelijk heeft plaatsgevonden of dat het om een publiciteitsstunt ging, kon de politie ons nog niet vertellen.

Update: later bleek de dader van de diefstal overigens meer een ‘vinder’ te zijn: er heeft geen arrestatie plaatsgevonden.

Zoek mijn iPhone kan dus zeker handig zijn bij het terugvinden van een verloren of gestolen iPhone. Je kunt hem immers bijkans op de voet volgen en laten afgaan als je in de buurt denkt te zijn. De politie maakt als we de verhalen van afgelopen weekend en middag mogen geloven bovendien steeds vaker gebruik van de functionaliteit. Hierbij moet wel vermeld worden dat ze uiteraard geen woonhuizen gaan binnenvallen: daar is de gps-meting nog wel te onnauwkeurig voor.

Je gestolen iPhone terugvinden: volg deze stappen

Als je iPhone gestolen is of als je hem gewoon even kwijt bent, is het verstandig om de volgende stappen te volgen. Hopelijk heb je Zoek mijn iPhone wel ingeschakeld. Anders ben je natuurlijk meteen de pineut. Dit doe je door de Zoek mijn iPhone (Instellingen ⇨ Privacy ⇨
Locatievoorzieningen) op je iPhone in te stellen.

Ga overigens naar de instellingen van het bedieningspaneel en zet dat vervolgens uit op je toegangsscherm. Anders kunnen dieven via dat bedieningspaneel je internetverbinding uitzetten, al ben je natuurlijk sowieso de pineut als ze je toestel compleet uitschakelen.

  1. Ga naar de website van Zoek mijn iPhone en log daar in met je Apple ID.
  2. Als je telefoon verbinding maakt met internet, zul je je toestel op de kaart zien.
  3. Klik op het bolletje dat je iPhone voorstelt en vervolgens op het ‘i’-tekentje.
  4. Je kunt je iPhone in ‘verlorenmodus’ zetten en een bericht plus telefoonnummer opgeven dat in beeld verschijnt totdat je toestel terecht is.
  5. Mocht dat niet werken en ben je in de buurt, dan kun je een hard geluid afspelen.

Als je er zeker van bent dat je iPhone is gestolen, kun je daarnaast ten alle tijde het lokale politienummer bellen. 112 is logischerwijs niet voor een gestolen telefoon bedoeld. Als de dienstdoende politieman snel genoeg ter plekke is, kan hij natuurlijk gebruikmaken van deze handige functies van je iPhone, om de mogelijke dader (of vinder) van je toestel sneller bij de kraag te pakken.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.