Nieuwe Macs en iPads hebben geheime functie (die Apple nog moet activeren)

Yannick Chalkiopoulos
6 juni 2024, 16:00
3 min leestijd
Nieuwe Macs en iPads hebben geheime functie (die Apple nog moet activeren)

In de nieuwste Macs en iPads is een verborgen radio ontdekt, die Apple helemaal niet heeft aangekondigd. Het bedrijf moet de geheime functie van de Mac en iPad namelijk nog activeren.

Lees verder na de advertentie.

Geheime radio in nieuwste Macs en iPads

Heb je recent een nieuwe iPad of Mac gekocht? Dan beschikt het apparaat over een functie die je waarschijnlijk nog helemaal niet kent. De nieuwste tablets en computers van Apple beschikken over een geheime radio. Apple heeft de geheime functie in de iPad Air 2024, iPad Pro 2024, MacBook Air met M3, MacBook Pro met M3 én de iMac met M3 verwerkt.

Dat is een behoorlijke lijst aan apparaten, maar waarvoor is de geheime functie in de iPad en Mac bedoeld? Het gaat om een speciale Thread-radio die in de toestellen is geplaatst. Eerder deed Apple dit al bij de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Toen kondigde Apple de functie ook aan, maar dat gebeurde bij de nieuwe Macs en iPads niet. Heel gek is dat niet, want de verborgen radio is nog helemaal niet geactiveerd.

thread

Thread-radio (nog) inactief

Bij de introductie van de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max verraste Apple door de toestellen te voorzien van een Thread-radio. Met deze functie kunnen slimme apparaten in je huis met elkaar communiceren. Bovendien kunnen de iPhones functioneren als brug tussen andere slimme toestellen. Daardoor is de verbinding tussen slimme lampen, wasmachines en andere onderdelen van je slimme huis een stuk beter.

Nu is uit een document van de FCC, dat de verantwoordelijkheid draagt voor alle regelgeving omtrent de telecommunicatie in de Verenigde Staten, duidelijk geworden dat Apple in nog veel meer apparaten de Thread-radio heeft geplaatst. Deze functie van de iPad en Mac werkt nog niet, maar in de toekomst kan Apple de radio wel activeren. In dat geval kunnen de apparaten onderdeel worden van je Thread-netwerk.

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Apple een geheime functie pas later onthuld. Eerder bleek dat de HomePod beschikt over een sensor die de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte kan meten. Over deze feature heeft Apple niks gezegd bij de release, de verborgen sensor is pas later geactiveerd. Hetzelfde lijkt nu het geval te zijn met de geheime Thread-functie van de iPad en de Mac.

macs m3

Meer functies voor de Woning-app

Bij de lancering van de iPhone 15 Pro (Max) gaf Apple aan dat de Thread-radio zorgt voor meer mogelijkheden bij de Woning-app in de toekomst. Nu de geheime functie ook in de iPad en Mac is opgedoken, is het goed mogelijk dat alle Apple-toestellen in de toekomst direct met je slimme apparaten kunnen verbinden. In dat geval werkt de Woning-app beter en effectiever met alle smart home-apparaten in je huis. Een directe verbinding is bovendien veel betrouwbaarder.

Het is overigens ook goed mogelijk dat Apple helemaal niks met de functie gaat doen. Tegenwoordig wordt Thread in de meeste chips standaard ingebouwd, waardoor het voor Apple makkelijker is om een processor mét Thread te gebruiken. Dat zou ook verklaren waarom Apple er zelf (nog) weinig over heeft gezegd. Mogelijk horen we daar op 10 juni meer over, als Apple iOS 18 en iPadOS 18 presenteert.

Wil je meer weten over iOS 18? En op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron: The Verge
Bron afbeelding: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2024
Apple iPad Pro 2024

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu