Aan de buitenkant is er niks geks aan deze Lightning-kabel te zien, maar zodra je ‘m in je MacBook, iMac of andere computer stopt, geef je hackers vrij baan om op afstand het apparaat over te nemen.
Lees verder na de advertentie.
Gehackte Lightning-kabel niet van echt te onderscheiden
Deze kwaadaardige kabel is bedacht door een beveiligingsonderzoeker die zichzelf MG noemt. Hij kocht een echte Apple-kabel, maakte deze open en stopte er stiekem wat extra onderdelen in. Deze aanpassingen zijn aan de buitenkant echter onzichtbaar, wat het heel lastig maakt om deze kabel te onderscheiden van een normale Lightning-kabel.
Stop je de kabel echter in je computer om bijvoorbeeld je iPhone op te laden of te synchroniseren, dan worden de speciale onderdelen van MG geactiveerd. Deze geven hackers op afstand de middelen om commando’s uit te voeren op je computer, zonder dat jij er erg in hebt. “Het is net alsof je achter het toetsenbord en de muis zit, zonder fysiek aanwezig te zijn”, aldus MG.
Er is zelfs een tooltje toegevoegd waarmee de hackers de verbinding kunnen verbreken en het onderdeeltje in de kabel onklaar kunnen maken. Daardoor weet je niet eens dat het gevaar afkomstig was uit de kabel, tenzij je hem openmaakt en grondig inspecteert.
Om de techniek te demonstreren, nam de hacker een laptop over van Motherboard. Voor de test gebruikte hij zijn telefoon om verbinding te maken met de wifi-hotspot die de kabel uitzond. Voor deze methode moest hij dus binnen het bereik van deze hotspot blijven, maar het is ook mogelijk om de kabel met een draadloos netwerk in de buurt verbinding te laten maken. In dat geval is het potentieel mogelijk om op onbeperkte afstand met de kabel in te breken.
Kan Apple er iets tegen doen?
MG waarschuwt dat mensen een Lightning-kabel kunnen delen of cadeau kunnen doen (aangezien hij gewoon in de originele Apple-verpakking teruggestopt kan worden), om op die manier mensen te hacken. Hij werkt samen met een bedrijf om de kabels als beveiligingsmaatregel uit te brengen en verkoopt ze voor tweehonderd dollar per stuk.
Apple heeft nog niet gereageerd op het onderzoek, al is de kans vooralsnog erg klein dat je een dergelijke kabel in je computer stopt door de beperkte oplage. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je voortaan beter alleen originele Apple-kabels kopen en geen Lightning-kabels van vreemden aannemen. Het is nog niet duidelijk of Apple een update kan uitbrengen die deze hack een halt toe kan roepen.
Het laatste nieuws over Apple
- iPhone 15 Pro Max wordt véél te heet (iPhone-nieuws #39) (30-9)
- iPhone-tips voor iOS 17: deze functies moet je meteen aanzetten! (29-9)
- iPhone 15 Pro (Max) review: de beste én slechtste koop van dit jaar (29-9)
- Niet schrikken: de iPhone 15 Pro Max is heel makkelijk te breken (29-9)
- Gerucht: alle iPhone 16-modellen krijgen een A18-chip (28-9)