Gegevens Nederlandse Uber-gebruikers gestolen: dit moet je weten

Erwin Vogelaar
12 december 2017, 18:23
2 min leestijd
Gegevens Nederlandse Uber-gebruikers gestolen: dit moet je weten

In 2016 zijn er privégegevens van maar liefst 174.000 Nederlandse Uber-gebruikers gestolen. Dit moet je weten over deze hack.

Lees verder na de advertentie.

Privégegevens Nederlandse Uber-gebruikers gestolen

De gegevens van 174.000 Nederlandse Uber-gebruikers zijn in 2016 gestolen. Dit bevestigt Uber Nederland tegenover RTL Z. Het is niet de eerste keer dat Uber in het nieuws komt om privacyzorgen.

Wat is er gestolen?

Volgens Uber zijn er volledige namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers van Nederlandse Uber-gebruikers gestolen. Het bedrijf zegt geen bewijs te hebben dat er bij deze diefstal ook andere gegevens zijn buitgemaakt. Denk aan creditcardnummers of details over gemaakte ritten. Niet alleen gebruikers van Uber zijn de klos, maar ook gegevens van chauffeurs zijn bij de hack gestolen.

nederlandse uber-gebruikers

Wat moet er gedaan worden?

Volgens Uber hoeven gebruikers niets te overnemen. Het bedrijf zegt geen bewijs te hebben dat er misbruik is gemaakt van de gestolen data. Uber stelt de accounts waarvan de gegevens zijn gestolen de komende tijd wel extra in de gaten te houden voor opvallend gedrag. Het kan echter geen kwaad om het wachtwoord van je Uber-account te veranderen, mocht je dat het afgelopen jaar nog niet hebben gedaan.

Waarom is deze informatie nu pas bekend?

Uber hield zich stil over deze diefstal, maar het bedrijf staat nu onder nieuwe leiding. De nieuwe ceo wil een eind maken aan alle privacyschandalen en speelt daarom open boek over wat er gaande is.

Niet de eerste rel

Het is niet de eerste keer dat Uber negatief in het nieuws komt rond zorgen over privacy. Eerder dit jaar bleek dat dat de app een opname van je scherm kon maken, ook al had je de app niet open staan. Ook zou Uber in de gaten houden of mensen de app na het verwijderen voor een tweede keer installeerden en volgde de app je nog vijf minuten na het uitstappen uit een auto. Meer hierover lees je hier.

Lees ook: Zo bestel je een Uber-rit vanuit Google Maps

Bron: RTL Z
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen