Facebook gaat nepnieuws aanpakken in Nederland

Rutger Otto
2 maart 2017, 17:54
2 min leestijd
Facebook gaat nepnieuws aanpakken in Nederland

Facebook is een initiatief gestart om ook nepnieuws in Nederland een halt toe te roepen. Daarvoor werkt het sociale netwerk samen met factcheckers.

Lees verder na de advertentie.

Facebook nepnieuws in Nederland

In Nederland waren nog geen plannen om nepnieuws aan te pakken, maar daar komt verandering in. Nu.nl en de Universiteit van Leiden beginnen binnenkort met het factchecken van berichten op Facebook. Dat zullen zij gaan doen op basis van artikelen die door gebruikers zijn gemarkeerd als nepnieuws. Blijkt het inderdaad om een artikel te gaan waarin dingen staan die niet kloppen, dan krijgen gebruikers een waarschuwing als ze de link delen.

Nepnieuws minder in beeld

Met de ingreep moeten mensen ontmoedigd worden om zulke links te delen, maar de berichten zullen niet helemaal verdwijnen. Wel zullen ze als nepnieuws aangegeven worden in de algoritmes van Facebook. Dat betekent in de praktijk dat ze minder vaak op het nieuwsoverzicht van gebruikers zullen verschijnen. Of nepnieuws op dit moment al een probleem is, gelooft niet iedereen. Zo ziet NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff ‘nog geen meerwaarde’ in de plannen van Facebook. “Bovendien heb ik het idee dat er in Nederland weinig tot geen sprake is van nepnieuws dat voor echt nieuws wordt aangezien”, zegt hij tegen Nu.nl.

In andere landen heeft Facebook al plannen aangekondigd om nepnieuws aan te pakken. Dat gebeurde nadat er ophef ontstond over de rol van Facebook tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Nepnieuws zou daarbij een invloed hebben gehad op de resultaten.

facebook reacties

Berichten markeren

Vanaf wanneer het project in Nederland precies start is niet bekend. Gebruikers kunnen nieuws waarvan ze vermoeden dat het nep is in elk geval zelf aangeven. Bij het markeren van een bericht komt dan een extra optie voor nepnieuws, naast de mogelijkheden die er nu al zijn om bijvoorbeeld spam aan te geven.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Nu.nl
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen