Gast Column: iPhone in het jaar 2020
Redactie

De iPhone is een revolutie in de telefonie branche. Concurrenten zitten niet stil en proberen de kwaliteiten van de iPhone te evenaren.

Hoe zal het “mobieltje” er in de toekomst uit zien en hoe gebruiken we het?

Student ‘Concept Design’ (Saxion College te Enschede) Ceriel Verschoor geeft in deze gast column geeft zijn visie op de iPhone van het jaar 2020.

De gast column is een samenvatting uit een onderzoek van Ceriel Verschoor aan het Saxion College te Enschede naar de innovaties die wij kunnen verwachten in het komende decennium op het gebied van mobile devices. Het uiteindelijke doel was het ontwerpen van een toekomstig Apple mobile device.

Apple start mobiele revolutie met iPhone, what’s next?

Toen de iPhone in 2007 werd aangekondigd door Steve Jobs betekende dit een ware revolutie voor de mobiele telecom sector. Het leek op het eerste gezicht niet meer dan een smartphone met touch screen, maar niets bleek minder waar.

De iPhone zorgde voor een enorme “me-too” reactie bij de concurrentie. Touchscreens zijn intussen een standaard component voor de meeste smartphones en de iPhone is nog steeds de leider in zijn segment.

Een ‘iPhone killer’ is er in de afgelopen drie jaar niet gekomen. Terwijl de hardware van de iPhone niet langer bijzonder is zorgt de software voor een ongeëvenaarde ervaring.

Langzamerhand begint de concurrentie ook hier aan een inhaalslag. Google’s OS Android is hiervan een goed voorbeeld en Windows Phone 7 lijkt de noodzakelijke verbeteringen te brengen voor het Windows platform.

In zekere zin lijkt de concurrentie een inhaalslag te maken op de iPhone. Apple kan zich in mijn ogen komende zomer dan ook geen ‘slappe’ upgrade als de 3G of 3GS veroorloven. Al is de iPhone ook het ecosysteem van services er omheen zoals iTunes, de Appstore en MobileMe. Maar ook zeker het gevoel van community rondom de iPhone en andere Apple producten mag niet vergeten worden.

De meest interessante innovatie op het gebied van ‘mobile devices’ in de afgelopen drie jaar blijft in mijn ogen de iPhone. Ik ga er van uit dat Apple de komende jaren hierin leider zal blijven en ook zeker de kans heeft om deze rol te behouden.

Het was voor mij dan ook de vraag op welke manier de volgende revolutie vorm zou kunnen krijgen. Om mijzelf uit te dagen heb ik een onderzoek gedaan naar de innovaties die ons te wachten staan in het komende decennium.

Technologische innovaties en maatschappelijke veranderingen

Het onderzoek wat ik heb gedaan had twee doelstellingen. Allereerst wilde ik inzicht krijgen in de innovaties die wij kunnen verwachten in het komende decennium.

Ik heb mij hiervoor verdiept in de ontwikkeling van verschillende onderdelen in hedendaagse mobieltjes, zoals:

 • Input technieken (touch, gebaren, spraak etc.)
 • Output technieken (beeld, geluid, haptische feedback)
 • Energie voorziening (accu’s, laden etc.)
 • Services (voice, data, cloud services etc.)
 • Opslag
 • Processor
 • Draadloze communicatie

Ook is het nodig inzicht te krijgen in de maatschappij van de toekomst. Uiteindelijk zal deze bepalend zijn voor de manier waarop mobile devices gebruikt zullen worden. Hiervoor heb ik mij verdiept in de volgende aspecten:

 • Sociaal leven
 • Werken
 • Maatschappij
 • Privacy en transparantie
 • Mode

Over deze onderwerpen is een uitgebreide beschrijving te vinden in het volledige onderzoek (PDF).

Design van nieuwe mobile devices door Apple

Ten tweede wilde ik een toekomstig Apple device ontwerpen op basis van deze nieuwe mogelijkheden, zodat het meer tot de verbeelding zou spreken.

Ik heb mij hiervoor verdiept in de design filosofie van Apple, zodat ik mijn keuzes in het ontwerp zou kunnen baseren op deze kennis.

Apple ontwerpen zijn gebaseerd op minimalisme. Strakke vormen, rust en vanzelfsprekendheid zijn de basis. Technologie is hierbij een hinderlijke factor. Apparaten worden daarom vormgegeven rond de primaire onderdelen.

De iMac G3 is hiervan een goed voorbeeld. De grote CRT-beeldbuis werd gebruikt als design element. Andere fabrikanten bouwden juist een lelijke kast om de CRT-beeldbuis te verbergen.

Door de komst van dunne LCD schermen kon er opnieuw geëxperimenteerd worden met design mogelijkheden. Ook wordt er gezocht naar nieuwe materialen om zo het absolute minimalisme te kunnen bereiken. Dit is terug te vinden in de MacBook unibody.

Innovaties die belangrijke rol innemen bij mobile devices van de toekomst

Uit mijn onderzoek zijn een aantal interessante innovaties voort gekomen waarvan ik verwacht dat ze in 2020 in mobile devices geïntegreerd zullen zijn. Hieronder een korte toelichting.

Interactie met objecten

Draadloze chips en sensoren kleiner en goedkoper geproduceerd worden. Steeds meer gadgets krijgen hierdoor draadloze functionaliteit. In het komende decennium zullen draadloze sensoren en chips zo goedkoop worden dat ze op enorme schaal ingezet zullen worden.

In de praktijk zal dit betekenen dat ieder object wat een sensor zou kunnen gebruiken dit ook zal hebben. In de praktijk zal dit betekend dat vleesverpakkingen communiceren over houdbaarheid, medicijnpotjes inhoud etc. Uiteindelijk zullen objecten zullen hierdoor meer data genereren dan mensen.

Draadloze sensoren op objecten kunnen je leven enorm vergemakkelijken, maar zorgen ook voor een overload aan data. Om deze inzichtelijk te houden zal het noodzakelijk zijn hiervoor intelligente beheer software voor te ontwikkelen De eindgebruiker zal uiteindelijk niet het gevoel willen hebben dat hij constant informatie moet beoordelen op bruikbaarheid.

Situational awareness

Door interactie met objecten zullen onze mobile devices zich bewust worden van de omgeving. Dit kan er voor zorgen dat het OS geoptimaliseerd wordt voor verschillende situaties.

Denk hierbij aan een aparte indeling voor woonkamer, slaapkamer, auto of kantoor. Meldingen zouden ook op basis van de context wel of niet weergegeven kunnen worden.

Draadloos koppelen

De snelheid van mobile devices neemt exponentieel toe. Binnen vijf jaar is het eigenlijk niet meer nodig een aparte laptop te hebben. Het grote probleem hier is het ontbreken van een goed scherm.

Dit kan op verschillende manieren opgelost worden. Zo is er de mogelijkheid oprolbare schermen te integreren of gebruik te maken van projectoren. Externe schermen zullen echter altijd een betere kwaliteit leveren en qua omvang zijn er minder beperkingen. Daarom zullen projectoren dienen als een noodvoorziening voor wanneer er geen externe schermen voor handen zijn.

Externe schermen zullen eenvoudig bruikbaar zijn doordat ze draadloos te koppelen zijn. Dit zal ook gelden voor speakers en andere elektronische apparaten. Het autoriseren van koppelingen zal gebeuren door gebruik te maken van Near Field Communications (NFC) chips in combinatie met RFID. Op deze manier kunnen we koppelen door eerst fysiek contact te maken.

Bruikbaar in je broekzak

We zijn gewend onze mobieltjes uit onze zak te halen om ze te gebruiken. In de toekomst zal dit niet langer altijd nodig zijn. Microfoons en displays geïntegreerd in sieraden of kleding kunnen de telefonie functie overnemen.

Foto’s genomen met je spiegel reflex camera worden automatisch opgeslagen op je mobiele telefoon en gesynchroniseerd met de cloud. Werken en ontspannen doen we via externe input apparatuur zoals bijvoorbeeld project Natal en onze werkruimte wordt weergegeven op externe beeldschermen.

Het mobile device zal zich verder blijven ontwikkelen als een apparaat wat alles kan, maar door draadloze koppeling met externe hardware worden de mogelijkheden vergroot.

Personal data hub

Mobile devices zullen uitgroeien tot persoonlijke data hubs die onszelf en onze omgeving in contact brengen met de cloud.

Cloud-services vervangen offline opslag

Internet services worden steeds uitgebreider. Bijvoorbeeld google docs is een manier om traditionele kantoor software te vervangen. Voor mobile devices zien we min of meer een omgekeerde trend. Sites die traditioneel via het web te benaderen zijn komen met hun eigen app.

Dit gebeurt niet alleen voor de publiciteit, maar ook om sneller toegang te verschaffen tot hun dienst. Veelgebruikte elementen worden lokaal gecached, zodat de gebruikerservaring beter is. Naarmate mobiele internet verbindingen sneller worden zal er steeds minder lokaal opgeslagen worden.

Alleen regelmatig gebruikte software en bestanden zullen lokaal aanwezig zijn.

Eén afstandsbediening voor alle apparaten

Het is reeds mogelijk je huis op afstand te bedienen door middel van geavanceerde domotica systemen. Deze systemen moeten geïnstalleerd worden door een installatie bureau en zijn duur. Het lijkt daardoor voor de consument nog toekomst muziek.

De komst van goedkope draadloze chips zal er echter voor zorgen dat steeds meer consumenten elektronica wordt uitgerust met dergelijke functionaliteit. Binnen een applicatie zullen vervolgens systemen toegevoegd kunnen worden van waaruit je omgeving op afstand te bedienen is.

Een mooi voorbeeld van een dergelijke toepassing is de Chevrolet Volt welke in 2011 op de markt zal komen. Deze auto is op afstand voor te verwarmen en te ontgrendelen. De mogelijkheden van deze toepassingen zijn eindeloos.

Draadloos laden lost accuduur problemen op

Buiten het feit dat de draden zullen verdwijnen voor het koppelen met andere elektronica zullen ook de draden voor het laden verdwijnen. Het is reeds mogelijk d.m.v. inductie draadloos op te laden.

Er zijn reeds cases te koop die dit mogelijk maken i.c.m. een laadplaat. Het wachten is op de integratie van dergelijke systemen in onze telefoons.

Binnen vijf jaar zal draadloze energie door de lucht commercieel inzetbaar zijn. In 2020 zullen we ons mobile device daardoor nooit meer “aan de lading leggen”. Er wordt constant bijgeladen.

Accuduur is daardoor niet langer een issue. Als back-up zal er een accu aanwezig zijn die het minimaal een dag uit kan houden voor wanneer draadloze stroom niet beschikbaar is. Het is mogelijk dat we in 2020 een data en energieplan afsluiten bij een mobile device.

Nieuwe manieren van interacteren zoals met gebaren en voice

Touchscreens waren een welkome verbetering om te interacteren met mobile devices.

In de komende 10 jaar zullen hier nieuwe technieken aan toegevoegd worden. Zo zal het mogelijk zijn zonder aan te raken je device te bedienen d.m.v. gebaren.

Een andere ontwikkeling is voicecontrol. We zien de eerste toepassingen reeds verschijnen zoals in de iPhone 3GS.

Artificial Intelligence (AI) wordt voor iedereen bruikbaar

Een telefoon die begrijpt wat je zegt klinkt interessant, maar het kan nog spannender. In 2020 verwacht men d.m.v. super computers de menselijke intelligentie te kunnen evenaren.

Nu zal ons mobile device deze capaciteiten niet hebben toch zullen wij van artificial intelligence gebruik kunnen maken. Door A.I. aan te bieden als een ‘cloud service’ wordt het voor iedereen bruikbaar.

Mobiel betalen gaat bankpas vervangen

We zien reeds mobiele applicaties verschijnen waarmee we kunnen betalen. Bijvoorbeeld PayPal en Rabobank hebben hiervoor applicaties. Toch zijn deze applicaties nog niet zo eenvoudig te gebruiken als onze bankpas. In de komende 10 jaar zal mobiel betalen zich tot een hoger niveau ontwikkelen.

Ons mobile device zal onze bankpas vervangen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van NFC chips waarmee we kunnen communiceren met een betaal terminal. Als authenticatie middel kan worden gedacht aan een vingerafdruk scanner, maar ook een pincode zou hier kunnen volstaan.

Identiteiten zorgen voor uniformiteit

Email adressen, telefoon nummers en dergelijke zullen vervangen worden door identiteiten. Deze identiteiten blijven altijd up-to-date, doordat de eigenaar van deze identiteit zijn eigen informatie kan beheren.

Wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd. Koppelingen met Twitter, Facebook of andere nieuwe platformen zijn vanzelfsprekend.

Visualisatie concept iPhone in 2020

Bij een nieuw mobile device hoort een nieuw ontwerp. Ik heb geprobeerd een elegant ontwerp neer te zetten wat realistisch, maar innovatief is. Persoonlijk zie ik niet veel in het integreren van telefoon functies en dergelijke in horloges of kleding.

Ik vind dat jouw persoonlijke data hub een stijl icoon mag blijven. Het ‘Chocolate Bar’ ontwerp leent zich daar in mijn ogen goed voor.

Het mobile device wat ik ontworpen heb is opgetrokken uit een glazen unibody met een E-ink kern. Het E-Ink kan door de eigenaar aangepast worden en daardoor dienen als persoonlijke skin. In de glazen unibody is een doorzichtig 3D kleuren scherm geïntegreerd, hierdoor vormt het display niet langer een onzuiverheid in het ontwerp.

In de kern bevinden zich twee touch projectoren voor wanneer er geen scherm in je omgeving is. Op deze manier kan er een scherm op tafel geprojecteerd worden en een andere op een muur om prettig te werken.

Wanneer de projectoren niet gebruikt worden zijn ze onzichtbaar. Pas wanneer ze geactiveerd worden zal de E-Ink kern aan de zijkanten transparant worden. Camera’s en een vingerafdruk scanner zijn onzichtbaar onder het glas verwerkt. Geluid opname en playback is geïntegreerd in de E-ink kern waardoor hiervoor geen zichtbare elementen nodig zijn. Het resultaat is een minimalistisch design met bijna geen zichtbare techniek.

Jouw reactie op deze visie over mobile devices in 2020 zien we graag in de comments. Verdere details en uitleg over de iPhone van 2020 tref je aan op de site van Ceriel. Ook daar is het volledige onderzoek op te vragen.

Kort over de schrijver van deze gastcolumn: Ceriel Verschoor.

Ceriel Verschoor, student Concept Design.

Gedurende mijn opleiding heb ik geleerd problemen te analyseren en benaderen op een conceptuele manier om zo tot innovatieve, realiseerbare ontwerpen te komen. Ik ontwerp concepten voor producten, diensten, marketing communicatie en beleid.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Paul

  Leuk en interessant verhaal!

 • NiPhoned (BE)

  Een mooie post!

 • Joppe

  Wow, wat een boel informatie en mooie nieuwe ideeen zeg. Complimenten voor de auteur van het artikel. Sommige mogelijkheden gaan we hopelijk al voor 2020 terugzien in de iPhone.

 • Bol

  Nice! Het gaat dan wel over de mogelijkheden in 2020,
  maar wat mij betreft kan die lanceerdatum wel iets terug worden gebracht!

 • Erg leuk al die positieve reacties!
  Een aantal van de innovaties die ik hier heb beschreven zijn reeds volop in ontwikkeling, die zullen we dus ook zeker eerder zien.
  Bij een toekomstvisie is het lastig te bepalen wat haalbaar is. Zo zijn er argumenten te vinden om draadloze energie naar het rijk der fabelen te verwijzen en de interactie met objecten als iets onethisch te bestempelen.
  Als je uit wil gaan van alle mogelijke tegen argumenten loop je het risico met een flauw en kortzichtige visie te komen. Ik heb geprobeerd de visie fris te houden, al ben ik wel wat conservatief geweest bij het bepalen van het ontwerp.

  Het had allemaal veel exotischer gekund, bv. door er een horloge van te maken of het device te laten verdwijnen in de kleding. Die mogelijkheden gaan zeker ontstaan, maar daar heb ik niet voor gekozen bij het iPhone ontwerp.

  Naarmate elektronica kleiner wordt kun je ervoor kiezen om dezelfde capaciteiten te behouden en daadwerkelijk kleinere apparaten te maken of juist voor een grotere capaciteit kiezen en de vormfactor te behouden. Aangezien ik er voor gekozen heb het high-end mobile device een vervanger van de computer/laptop te laten zijn heb ik er voor gekozen de huidige vormfactor te behouden en deze te optimaliseren door gebruik te maken van nieuwe technieken.

 • Bas

  Een prikkelende voorspelling op de toekomst, niet alleen voor de iPhone, maar ook hoe we met electronica omgaan in het geheel.

  Zelf denk ik dat er ook een grote rol weggelegd gaat worden voor augmented reality. Eerst nog in het ontwerp van een (zonne)bril, later “geprojecteerd” op je visuele cortex (hersengebied). Draadloos uiteraard.

  De bril kan licht uitgevoerd worden, de rekenfuncties zitten in je multimedia device die je in je zak meeneemt. De bril heeft alleen een projector, gyroscoopfunctie, communicatiechip en accu.

  Stel je voor: je opent de koelkast en de producten die (bijna) overdatum zijn lichten geel of rood op. Je pakt twee producten, maakt een gesture en je krijgt drie recepten gebaseerd op je smaak, de smaak van je huisgenoten (die die dag mee zullen eten, het systeem kan dat zelf bepalen) en de overige producten die je nog in huis hebt liggen. Met een andere gesture geef je voor de producten aan of je ze (opnieuw) wil toevoegen aan je boodschappenlijstje, of dat het een eenmalig koop was. Vervolgens zie je in de linkerbovenhoek de mededeling dat de was klaar is. Je loopt naar het washok terwijl de lichten automatisch aangaan omdat je aanwezig bent. Je haalt de kleding uit de wasmachine terwijl je op je bril ziet dat het over een uurtje gaat regenen. Dan maar in de droger; je haalt ze uit de wasmachine en de kledingstukken die in de droger kunnen lichten oranje op.

  Ja, ik zou kunnen wennen aan zo’n toekomst. Zelfs de huishoudelijke taakjes worden minder vervelend!

 • Hey Bas, leuk zo’n enthousiaste reactie. Ik zou zeggen, lees het hele verslag eens. Daar ga ik ook kort in op de mogelijkheden van Augmented Reality.

  Apple heeft btw een leuk patent voor zo’n brilletje. Ik denk ook zeker dat we het op zo’n manier terug gaan zien. Of als het even kan in een bionische lens :). Elke keer je telefoon voor je uit houden om AR te gebruiken is namelijk niet erg praktisch. Helemaal niet wanneer je instructies weer wil laten geven die je uit moet voeren met je handen.
  Ik had nog veel dieper op alles in willen gaan, maar daarvoor was binnen dit project geen ruimte. Misschien kan ik binnen een ander project daarvoor nog een keer ruimte vinden :).

 • Frankie

  Briljant Ceriel!! erg leuk om te lezen!

  Wat ik zelf een erg interessant item vind is de keerzijde van beelden projecteren. Het opnemen van beelden zoals de mens dat doet. Jij gaf als voorbeeld je device bedienen dmv gebaren en situation awarenes. Ik denk dat er in 2020 er verregaande interactie mogelijk is tussen devices onderling, met omgeving en de mens dmv bijvoorbeeld Vision technologie. Leuke voorbeelden zijn auto’s die nu al in staat zijn verkeersborden te lezen en applicaties die nu al draaien op de Ipone zoals de barcode scanner en die app. die gebouwen herkent.

  Voor Autorisatie door gebruik te maken van RFID is het toch niet noodzakelijk om eerst fysiek contact te maken? Wel een hele leuke overigens 🙂

  Hou me op de hoogte!

  Cheers

 • Sander Tamaëla

  Mooie post zeg! Vind het vooral erg leuk om te zien hoe je het concept dat Apple nu hanteert doorzet naar 2020. Ik denk dat veel van de door jou aangedragen ideeën best eens realiteit kunnen worden.

  Keep up the good work!

 • Maarten van der Boon

  Hallo Ceriel,

  Interessante column. Ik wil wel graag een kleine nuancering kwijt op de domotica-alinea. Dat een iPhone in relatie tot domotica ‘duur’ is, is erg relatief. Je zou dan zelfs kunnen zeggen dat iPhone op zichzelf al een duur device is. ‘t Is goed te realiseren dat het bij domotica namelijk in functionaliteit veel verder gaat dan alleen maar het ‘op afstand bedienen van’. In een doordachte domotica oplossing is juist deze iPhone toepassing naar verhouding goedkoop :).

  Het bedrijf waar ik werk realiseert domotica oplossingen waarin de iPhone volledig is opgenomen aan de hand van het domoticaconcept iConview, zie: http://www.conview.nl/page/Nieuw-i-conview.htm . Een mooi – maar wel erg uitgebreid – voorbeeld lees je in dit artikel: http://www.intechei.nl/92353/IP-is-begonnen-aan-zegetocht.pdf. Het voorbeeld betreft een domoticaproject van ons, op basis van KNX/IP, waarin de iPhone is opgenomen.

  De iPhone geeft mooie mogelijkheden naar de toekomst. En zeker in een volledige integratie met woonhuisautomatisering (domotica).

  Maarten

 • @Frankie

  Ha mr. T! Thnx voor je comment. Vision Technology kan zeker het een en ander gaan bieden. Daar ben ik nog niet op ingegaan. Ik denk wel dat dit iets is voor op de kortere termijn. Ik zou zeggen kijk ook eens naar Augmented Reality, een andere tak van sport, maar zeker interessant.
  RFID heeft idd geen fysiek contact nodig, dat is in dit geval als authenticatie middel gebruikt. Zie het als een manier om duidelijk te maken dat je een connectie tot stand wil laten komen.
  Vooral wanneer in je omgeving honderden tot duizenden draadloze chips zijn lijkt het me handig dit beheersbaar te houden. Fysieke koppeling is daar een middel voor, maar alsnog zul je dan goede (intuïtieve) software moeten hebben om het overzicht te bewaren en het bruikbaar te houden.

 • @Maarten

  Bedankt voor je toelichting. Waar ik op doelde is dat je nu nog een complex domotica systeem moet (laten) installeren om er gebruik van te maken. Die complexiteit zal in de toekomst afnemen, waardoor het voor meer consumenten beschikbaar zal worden.
  Wel erg leuk om te zien hoe jullie de iPhone/iPod nu al inzetten.
  Ook is het prettig dat een iPod ongeveer 3 keer minder kost en los verkocht wordt. Ik beweer overigens niet dat domotica functionaliteit voorbehouden is aan een iPhone/iPod de capaciteiten die hiervoor nodig zijn zullen op den duur in iedere telefoon zitten.
  (op naar een 100 dollar smartphone http://bit.ly/9it9Wu)

 • Pim Brussee

  Een uitstekende visie over de toekomst. Het enige probleem is het design van de iPhone. Deze is dermate doordacht en perfect qua design, dat het moeilijk wordt deze te overtreffen . Niet voor niets is het design al 3 jaar onveranderd, dit in tegenstelling tot het design van de concurrentie, die wordt doorlopend veranderd, maar blijven een flauw aftreksel van de iPhone. De HTC HD2 is daar een voorbeeld van, het is het net niet.

 • http://tweakers.net/nieuws/65991/samsung-voorziet-koelkast-van-wifi-en-10-inch-touchscreen.html

  Nu nog RFID tags in product etiketten en je kan in de supermarkt checken of je nog wel genoeg melk in huis hebt.