Apple schroeft flashgeheugen Fusion Drive fors terug
Gijs Ettes

Apple heeft het flashgeheugen van Fusion Drives met 1TB fors teruggeschroefd. Waar de harde schijf eerst nog was gekoppeld aan 128GB flashgeheugen is dat nu nog maar 24GB. De reden voor de aanpassing is niet bekend.

1TB Fusion Drive heeft maar 24GB flashgeheugen

De wijziging aan het flashgeheugen van de 1TB Fusion Drive komt aan het licht als gebruikers een nieuwe iMac samenstellen. Kies je hierbij voor 32GB aan werkgeheugen, dan raadt Apple aan om een Fusion Drive met 2TB of 3TB te kiezen. Deze versies beschikken nog wel over 128GB aan flashgeheugen, waardoor het volledige werkgeheugen kan worden overgezet naar het flashgeheugen als de iMac overschakelt naar de sluimerstand. Dit is bij de 1TB harde schijf niet mogelijk, wat de prestaties nadelig beïnvloedt.

De Fusion Drive werd in het najaar van 2012 geïntroduceerd als een snellere variant van de reguliere harde schijf in de iMac. Veelgebruikte bestanden, apps en data worden automatisch op het flashgeheugen gezet, terwijl minder gebruikte data op de harde schijf blijft staan. Het gevolg hiervan is dat software en bestanden die je vaak gebruikt, aanzienlijk sneller worden ingeladen. Flashgeheugen is immers sneller door het besturingssysteem te benaderen dan de traditionele harde schijf.

Overigens geldt de verandering voor alle type iMacs. De 1TB Fusion Drive heeft een meerprijs van 120 euro, terwijl je voor 2TB 360 euro meer betaalt. De Fusion Drive van 3TB kost 360 of 480 euro extra, afhankelijk van het model dat je kiest. Voor een meerprijs kun je ook alleen voor flashgeheugen in je iMac kiezen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.