Zo beschermt Apple je in de App Store tegen fraude (en dat wordt lastiger)

Yannick Chalkiopoulos
15 mei 2024, 9:24
3 min leestijd
Zo beschermt Apple je in de App Store tegen fraude (en dat wordt lastiger)

Er zijn behoorlijk wat nieuwe regels bijgekomen rondom webwinkels in de Europese Unie, dus hoe beschermt Apple je nu nog tegen fraude in de App Store?

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe regels voor de App Store

Sinds iOS 17.4 zijn er grote veranderingen naar je iPhone gekomen. Apple staat in de nieuwste iOS-versies eindelijk webwinkels van derden toe, waardoor je ook apps kunt installeren zonder de Apple App Store. Vanaf iOS 17.5 gaat Apple nog een stap verder, want dan heb je helemaal geen app store meer nodig. Je kunt in dat geval applicaties ook direct via de website van een ontwikkelaar installeren.

Lees ook: Setapp op iPhone: zo installeer je de eerste alternatieve app store

Apple heeft dit lang proberen te voorkomen, zeker omdat het bedrijf bang is grote bedragen mis te lopen als ontwikkelaars hun eigen apps gaan verkopen. Dat lijkt nu toch niet het geval, want Apple vraagt nog steeds een bepaalde commissie aan ontwikkelaars bij het aanbieden van apps via hun eigen website. Een andere reden voor Apple om vast te houden aan de App Store is de veiligheid van gebruikers. Volgens Apple is fraude namelijk een groot probleem bij de App Store.

app downloaden zonder App Store

App Store: 7 miljard dollar aan fraude

Nu de concurrentie van de App Store langzaam opkomt, doet Apple een poging om de veiligheid van de webwinkel te benadrukken. Volgens het bedrijf zijn in 2023 maar liefst 1,7 miljoen apps afgewezen voor de App Store, omdat ze niet aan de regels voldeden. Aan de hand van deze regels controleert Apple de privacy, beveiliging en content van een app. Zo wordt fraude in de App Store consequent tegengegaan.

De strenge regels in de App Store hebben er bovendien voor gezorgd dat Apple 374 miljoen accounts van ontwikkelaars heeft opgeheven. Ook zijn 152 miljoen ratings en reviews verwijderd die vermoedelijk te maken hadden met fraude in de App Store. Dat zijn slechts de cijfers van één jaar. Volgens Apple is er van 2020 tot en met 2023 7 miljard dollar aan transacties tegengehouden, die iets met fraude te maken hadden. In deze periode blokkeerde Apple ook nog eens 14 miljoen gestolen creditcards.

app store

Veiligheid enorm belangrijk bij Apple

Veiligheid van gebruikers staat dus hoog op de agenda bij Apple, zeker om fraude in de App Store te voorkomen. Een team van ongeveer vijfhonderd Apple-medewerkers controleert een gemiddelde van 132.500 apps per week. Daarnaast controleert het team (in combinatie met geautomatiseerde controles) welke betaalkaarten vermoedelijk gebruikt worden om fraude mee te plegen.

Lees ook: Let op: deze iOS 17.4-functie werkt niet als je buiten de EU op reis bent

Apple’s boodschap is duidelijk: de App Store is een erg veilige omgeving om je apps te kopen. Dat klopt zeker, en dat is een voordeel dat de alternatieve webwinkels vooralsnog niet hebben. Wees daarom voorzichtig bij het installeren van applicaties via app stores of websites van derden. Apple hanteert ook daar regels, maar de kans op fraude is groter dan in de App Store. Wil je een app direct vanaf internet of een alternatieve webwinkel installeren? Pas dan extra goed op.

Wil je meer weten over het downloaden van apps in iOS 17 (zonder App Store)? En altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu