Foto’s: zo scoort de iPhone 6S camera vergeleken met eerdere iPhones
Gijs Ettes

Een van de grootste vernieuwingen van de iPhone 6S is de camera, die ditmaal niet plaatjes met 8, maar met 12 megapixels schiet. Bovendien is de sensor van de camera verbeterd, waardoor de hogere resolutie optimaal benut wordt.

iPhone 6S camera beter dan ooit

In de fotogalerij hieronder is te zien hoe de iPhone 6S camera scoort ten opzichte van eerdere iPhones. Daarbij valt op hoezeer de camera van Apples smartphone sinds 2007 is verbeterd. Voor veel meer dan incidentele kiekjes kon je de eerste iPhone eigenlijk niet gebruiken, mede door de lage resolutie (2 megapixel) en de afwezigheid van autofocus. Pas toen Apple met de iPhone 5 en 5S de lens van de camera vernieuwde, werd deze een goed alternatief voor doorsnee compactcamera’s.

Foto’s geschoten met de camera van de iPhone 6S vertonen nog het meeste detail, al is het verschil met de iPhone 6 niet enorm. De volledige test, die werd uitgevoerd door fotografe Lisa Bettany, vind je op deze pagina. De camera’s worden onder verschillende condities getest om de grote verschillen aan te tonen.

Meer over de iPhone 6s

Naast de vernieuwde camera is de iPhone 6S ook voorzien van krachtigere hardware. Zo wordt het toestel aangedreven door een Apple A9-chip, die veel sneller is dan de A8, en dubbel zoveel werkgeheugen (2GB). Het meest bijzondere aan de 6S is echter het scherm, dat dankzij 3D Touch meerdere niveaus van druk kan onderscheiden. Hierdoor kun je hard drukken op een app-icoon om een contextgevoelig menu tevoorschijn te toveren. Daarnaast kun je in de Mail-app met een druk op de knop een preview van berichten en links krijgen, zonder dat je het huidige bericht verlaat.

3d touch iphone 6s camera

3D Touch heeft echter nog meer interessante toepassingen. Druk bijvoorbeeld hard op de zijkant van het scherm om tussen apps te wisselen. Ben je een tekst aan het schrijven en houd je het toetsenbordje ingedrukt, dan is het mogelijk om heel precies de cursor te bewegen. Ook de eerste games maken voor de besturing al gebruik van 3D Touch.

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 9 oktober verkrijgbaar in Nederland en België voor adviesprijzen vanaf 749 en 859 euro.

→ Meer lezen? Check onze uitgebreide iPhone 6S preview.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.