Interview met Flitsmeister: over Europa, Carplay en Apple

Redactie
25 november 2015, 13:00
5 min leestijd
Interview met Flitsmeister: over Europa, Carplay en Apple

Flitsmeister is met 870.000 actieve gebruikers één van de populairste apps met informatie over flitsers en files. Hoe zien de Nederlandse bedenkers van de app de toekomst? Lees het in ons Flitsmeister interview.

Lees verder na de advertentie.

Flitsmeister werd in 2009 opgericht door Sjoerd Perfors en Rick Waalders. Beiden studeerden in 2007 af van de opleiding Informatica en werkten daarna bij Omnext toen ze in de avonduren begonnen aan de ontwikkeling van een eigen applicatie. Rick kwam met het idee voor een iPhone-app, toen een redelijk nieuw fenomeen, die melding gaf van flitsers.

Rick: “Het was niet ons plan om geld te verdienen met Flitsmeister. We zaten veel in de auto voor ons werk en wilden een flits-app ontwikkelen die onderweg bruikbaar was, in plaats van een website die je moet bezoeken voor informatie. Dat veel mensen de app downloadden en gebruikten kwam onverwachts.”

Valentijnsdag

Een jaar na de lancering op Valentijnsdag 2010 noteerde Flitsmeister 50.000 downloads en in 2012 passeerde het aantal actieve gebruikers de 200.000. Datzelfde jaar werd de app gratis en gingen Sjoerd en Rick, met oud-werkgever Omnext als aandeelhouder, fulltime aan de slag voor Flitsmeister. Dat betekende onder meer dat er tijd was om een Android-app te ontwikkelen en lanceren.

flitsmeister interview

Location based advertising

Flitsmeister is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat is ook zichtbaar in het team achter de app, dat per 1 januari wordt uitgebreid. “Straks werken er bij ons twee iOS- en twee Android-ontwikkelaars, één front end- en één back end-ontwikkelaar en een designer. We konden het zelf niet meer aan, waardoor veel zaken bleven liggen en onze Android-ontwikkelaar bijvoorbeeld veel sneller was met de lancering van een update dan Sjoerd met de iOS-versie.”

Personeelwerving via location based advertising

Interessant is de manier waarop Flitsmeister enkele nieuwe werknemers heeft gevonden. Sjoerd: “Wij werken met location based advertising. De locatie van een gebruiker bepaalt welke advertenties hij of zij te zien krijgt. Ga je als Vodafone-klant de grens over terwijl je Flitsmeister gebruikt, komt er bijvoorbeeld een advertentie van Vodafone in beeld waarin wordt geadverteerd voor hun buitenlandbundel. Wij hebben dit zelf ingezet om gericht mensen te werven. Gebruikers die zich bevonden op het parkeerterrein van enkele hogescholen met relevante opleidingen kregen onze vacatures te zien. Zo hebben we aan minimaal één van onze nieuwe werknemers gevonden.”

Weg naar succes

Sjoerd en Rick hebben, als ze terugkijken op hun weg naar succes, ook tips voor beginnende ontwikkelaars. “Alleen een idee stelt eigenlijk niets voor, het gaat om de uitwerking daarvan. Gebruiksgemak is heel belangrijk, maar ook dat jouw app een bestaand tekort aanvult. Destijds stonden wij vaak in de file en dat probleem wilden wij oplossen”, aldus Rick.

Daar is Sjoerd het helemaal mee eens: “Als je als niet-technisch persoon andere mensen moet zoeken om de app voor jou te ontwikkelen, dan heb je veel geld nodig. Vergeet ook niet dat je een iOS-app niet kunt kopiëren naar Android en andersom.”

De iOS-app werd twee jaar voor de Android-versie gelanceerd en er bestaat er nu al wel een watchOS- maar nog geen Android Wear-app. Ligt de focus daadwerkelijk meer op Apple-producten? “We gebruikten zelf allebei een iPhone, dus het ontwikkelen van een iOS-app was voor de hand liggend”, zo vertelt Rick. “Wij hebben verder het idee dat er aan Apple-producten meer aandacht wordt besteed en dat helpt om meer downloads te genereren.”

“Android is veel meer versplinterd over verschillende fabrikanten. Dat betekent echter niet dat Android minder aandacht krijgt. Zo gaat het pushen van updates veel sneller dan bij Apple en hebben we in 2015 de notificatiemeldingen op Android Wear verbeterd. Ook wordt er gewerkt aan een app voor Android smartwatches. Binnen het bedrijf is de focus nu echt gelijk verdeeld, maar staat er eerst een andere grote ontwikkeling op de planning.”

Voorbereidende wegwerkzaamheden

De tijd is rijp voor verdere uitbreiding en de functies van Flitsmeister worden fors groter in 2016. De toevoeging van België aan Flitsmeister in oktober plaveide de weg voor een Europese editie van de app. Eerder meldden we al dat Pro-gebruikers vanaf volgende maand toegang krijgen tot een overzicht van alle vaste flitspalen en de start van trajectcontroles in Europa, met als enige uitzondering Zwitserland. Uiteindelijk wordt dit volgend jaar per land uitgebreid met live informatie over de actuele situatie op de weg.

flitsmeister europa

Om dit te realiseren, staat het team van Flitsmeister nog wel voor enige uitdagingen. Rick: “In Nederland werken we veel met hectometerpaaltjes om aan te geven waar bijvoorbeeld een flitser of file zich bevindt. Hier staan de paaltjes naar de rijder toegedraaid, maar in veel andere landen staan ze vaak andersom en ook nog eens om de kilometer.”

Sjoerd voegt toe: “Door de lancering van Flitsmeister in België in oktober dit jaar is veel van het voorbereidende, technische werk al gedaan. Wel moet er bijvoorbeeld per land een vertaling komen en is gebruikersmarketing erg belangrijk. Wij hebben lokale data nodig van gebruikers, maar daarvoor hebben we eerst gebruikers nodig.” Ook in België wordt er daarom nog flink aan de weg getimmerd.

De grens ligt niet bij Europa

Blijft het bij Europa, zo vragen we? Als het aan Sjoerd en Rick ligt niet: “Europa hoeft niet het einde van onze uitbreiding te zijn. Er zijn best veel landen waar mobiele navigatie nog in enorm in opkomst is. Zo heeft Brazilië bijvoorbeeld weinig navigatiesystemen, maar ligt het niveau smartphonegebruikers ontzettend hoog. De focus ligt op dit moment echter op Europa en het doorontwikkelen van de app.”

Apple Carplay

Verder staat er voor 2016 nog een tweede ontwikkeling op de planning, namelijk het versimpelen en vergroten van het gebruiksgemak. Rick: “Er komen een aantal grote updates aan waarmee het voor gebruikers duidelijker wordt hoe de situatie op de weg is. Niet alleen onderweg, maar ook voor vertrek.”

Betekent dit dat we in 2016 ook toegang krijgen tot Flitsmeister via Carplay? Daar blijven Sjoerd en Rick ons het antwoord nog even op schuldig. Sjoerd: “Stel dat Carplay ontwikkelaars toelaat, dan zullen we daar zeker snel op inspelen. Hetzelfde geldt voor Android Auto. Het ligt echter lastig met dit soort systemen, omdat autofabrikanten ook wat te zeggen hebben over de technologie die ze toelaten in hun auto. Er zijn politieke spellen die eerst uitgespeeld moeten worden, voordat de mogelijkheden voor deze systemen verder uitgebreid worden.”

Heb jij vragen voor de mannen van Flitsmeister? Laat het ons weten in de comments.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen