Firmware 4.0 uitgelicht: Multitasking
Redactie

‘We zijn weer niet de eerste met deze nieuwe functie, maar we zullen de beste zijn.’. Dit is de zin waarmee Steve Jobs gisteren de eerste nieuwe functie van firmware 4.0 aankondigde: Multitasking. Al geruime tijd is dit dé functie die velen missen. Apple heeft deze functie inmiddels in firmware 4.0 geïmplementeerd, maar de nieuwe functie is niet te vergelijken met een soortgelijke functie van de concurrent.

Niet de hele applicatie afsluiten

Door de aanpassingen van Apple kunnen ontwikkelaars besluiten om bepaalde delen van hun applicatie aan te laten op de achtergrond van de iPhone. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een audio-stream, voip-dienst of uploadproces op de achtergrond door te laten gaan. Deze ‘beperkingen’ zorgen ervoor dat de batterij en de processor van de iPhone zo min mogelijk belast worden.

Multitasking activeren

Om snel tussen de applicaties op de achtergrond te wisselen moet je dubbel op de home-knop tikken. Het scherm zal dan naar boven schuiven. In de ruimte die vrij komt op het scherm verschijnt dan een balkje met icoontjes. Deze icoontjes weergeven de applicaties die op dat moment op de achtergrond nog aanstaan. Met een simpele tik op een icoontje ga je snel naar de bijbehorende applicatie toe.

Video

Zoals jullie misschien wel weten kunnen  ontwikkelaars de nieuwe firmware nu al testen. Er zijn dus al verschillende mensen die multitasking geprobeerd hebben. Hiervan zijn ook al verschillende video’s gemaakt. Één van de beste video’s staat hieronder weergeven.

Beschikbaarheid

Multitasking zal niet op alle toestellen aanwezig zijn. Alleen de iPhone 3GS, iPod Touch 3G en iPad kunnen deze functie aan. De rest van de toestellen  kunnen geen multitasking aan vanwege de ‘beperkte’ hardware.

Firmware 4.0 zal vanaf deze zomer beschikbaar komen via iTunes.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Thomas11NL

  Ik hoef geen iphone meer, ik ga over op android.
  Dit slaat gewoon nergens op

 • Jan

  Hoezo dat? Ik vind juist dat Apple dit heel mooi gemaakt heeft. Je wilt toch geen hele applicaties draaien op de achtergrond? Je wilt juist alleen bepaalde delen neem ik aan.

 • Frenz

  Thomas, wat slaat nergens op?
  Nog veel succes met jou Android.

 • dwdijkstra

  Misschien heeft Thomas wel een 3G, net als ik, lekker multitasken dan…

 • Hans

  Is mij nu nog niet echt duidelijk wanneer de app-developer in actie moet komen om deze functionaliteit beschikbaar te maken.
  Voor Voip, Locatie en muziek lijkt het me van wel, maar voor de fast switch en local notificaties lijkt me dat dit toch door Apple afgehandeld wordt. Eigenlijk is hiervoor het argument van beperkte hardware kul. De kalender handelt ook al locale notificaties af, dus dat mag toch geen probleem zijn.
  Als Apple de bal bij de app-developers neerlegd vind ik dat onterecht en vrees ik voor mijn backwards compatibility. De betrouwbaarheid van Apple als leverancier loopt dan dermate terug dat ik voor de IPad en Iphone ook Android serieus ga bekijken.
  Is er uit de Beta release al iets meer te zeggen over hoe de vork precies in de steel zit en hoe de backwards compatibility is geregeld voor de 3G en oudere iPod touches?

 • Dejavu61

  Op iphoneclub staat dat er multitasking beschikbaar zijn voor 3g met een jailbreak !!!

  Sorry voor mijn spelling want ik woon maar een jaar of twee in belgie ;))

 • Jan van Kampen

  Je kan zelf inderdaad heel makkelijk multitasking activeren op elk toestel, MAAR een feit blijft dat de hardware het niet/slecht aankan. Met mods als backgrounder zie je al dat de 3GS dit goed kan, en de 3G niet. De tijd zal het leren.

 • Merijn

  Hè multitasking doet het toch ook op iPod touch 3g 8gb oftewel waar de letters beginnen met MC?