‘Firefox-browser komt eindelijk naar iOS’
Rutger Otto

Internetbrowser Firefox ontbreekt al jaren op iOS, maar nu lijkt Mozilla de stap toch te nemen. “We moeten zijn waar onze gebruikers zijn.”

Firefox iOS

Het opensourceproject Mozilla heeft regelmatig gezegd de Firefox-browser niet voor iOS uit te brengen, omdat Apple derde partijen niet hun eigen web engine laat gebruiken. Dat is de software die de code achter websites naar de pagina omzet die gebruikers krijgen te zien. En die software moet dus van Apple zijn. Firefox heeft lang gezegd alleen met eigen software een browser voor iOS te willen maken.

Dinsdagnacht kwam er echter ander nieuws naar buiten. Tijdens een intern Mozilla-event is er namelijk gesproken over de Firefox-browser voor iOS. Een bestuurder schreef vervolgens op Twitter: “We moeten zijn waar onze gebruikers zijn, dus we brengen Firefox naar iOS.”

firefox ios

iOS browsers

Andere browsers voor iOS, zoals Opera en Chrome, kunnen alleen draaien omdat ze zich aan de regels houden en software van Apple gebruiken. Het is onduidelijk hoe Mozilla Firefox naar iOS wil brengen, maar waarschijnlijk gebeurt dat eveneens door water bij de wijn te doen. Apple staat er niet om bekend zomaar platformen te openen voor browsers van derden.

Firefox is bijna gedwongen ook iOS aan te doen. Gebruikers willen graag dezelfde browser op al hun apparaten, zodat bijvoorbeeld favorieten en wachtwoorden gesynchroniseerd kunnen worden. Dit is overigens allemaal nog steeds mogelijk als Firefox akkoord gaat met de regels van Apple. Hoe het nu verder gaat met de browser en wanneer we Firefox eventueel kunnen verwelkomen op iOS, is nog niet bekend.

Lees meer Apple nieuws

(Via)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.