Apples montageprogramma Final Cut Pro X bereikt 2 miljoen gebruikers

Rutger Otto
27 april 2017, 14:22
2 min leestijd
Apples montageprogramma Final Cut Pro X bereikt 2 miljoen gebruikers

Final Cut Pro X, de software van Apple waarmee je professioneel video’s kunt bewerken, heeft meer dan twee miljoen gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

2 miljoen Final Cut Pro X gebruikers

Dat maakte Apple bekend tijdens de National Association of Broadcasters conferentie in Las Vegas. De woordvoerder van Apple zei niet alleen blij te zijn met de mijlpaal op zich, maar ook dat de verdubbeling van gebruikers snel ging. “Van één miljoen naar twee miljoen ging een stuk sneller dan van nul naar een miljoen”, zegt hij.

Final Cut Pro X kwam in 2011 uit en heeft er dus vijfenhalf jaar over gedaan om de mijlpaal te bereiken. Naast iMovie is Final Cut Pro X het andere videobewerkingsprogramma van Apple. Deze app is meer gericht op professionele gebruikers, met een stuk meer mogelijkheden en diepgang. Dat valt ook af te lezen aan het prijskaartje, gezien iMovie gratis is en je voor Final Cut Pro X 299 euro moet betalen.

Klachten bij release

Dat Final Cut Pro X de laatste tijd weer vaker wordt geïnstalleerd, is goed nieuws voor Apple. Aanvankelijk werd de tiende versie van Final Cut Pro namelijk niet met gejuich ontvangen. Sterker nog: de software stuitte op heel veel tegenstand van gebruikers. De bekende filmmonteur Walter Murch (drie Oscars op zak) zei bijvoorbeeld: “Dit kan ik niet gebruiken.” Er werd een petitie gestart om terug te gaan naar een eerdere versie, verder werd Final Cut Pro X in de talkshow van Conan O’Brien belachelijk gemaakt, die grappige video kun je hieronder bekijken.

Updates

Sinds Apple de wind van voren kreeg, bleef het bedrijf aan de software sleutelen. In updates werden genoemde problemen opgelost. Uiteindelijk werd Final Cut Pro X alsnog omarmd. Dat kwam mede door de ondersteuning van plugins door derden en de tijd die gebruikers simpelweg nodig hadden om aan de nieuwe interface te wennen.

Final Cut Pro X kost 299 euro in de Mac App Store. Voor mensen die de software eerst willen proberen, is er een gratis proefversie van 30 dagen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's