Hollywood wil films na bioscooprelease sneller op iTunes verhuren

Rutger Otto
19 augustus 2017, 13:19
2 min leestijd
Hollywood wil films na bioscooprelease sneller op iTunes verhuren

Als het aan grote Amerikaanse filmstudio’s ligt, komen films al enkele weken nadat ze in de bioscoop uitkwamen op iTunes te staan. Dat gaat klanten wel flink wat geld kosten.

Sneller films op iTunes

Onder anderen Warner Bros. en Universal Pictures zouden hun films sneller naar verhuurplatformen willen brengen. Daarvoor zijn ze in gesprek met partijen als Apple en Comcast, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden. Een akkoord zou begin volgend jaar al bereikt kunnen worden.

Als het doorgaat, verschijnen films mogelijk al twee weken na hun bioscooprelease op diensten als iTunes. Hoewel de film nog in de bioscoop draait, is hij dan al thuis te bekijken. Maar volgens de bronnen kan dat wel eens enorm duur worden. Voor een grote release betaal je 50 dollar. Een film die al een maand tot zes weken uit is, zou iets goedkoper zijn maar als nog 30 dollar kosten. Daarvoor huur je de film, je koopt hem niet.

Apple Shiva Rajamaran

Van maanden naar weken

Films verschijnen doorgaans pas maanden nadat ze in de bioscoop draaien op iTunes. Ook dvd’s en blurays laten lang op zich wachten. Door een nieuwe regeling kunnen studio’s hun films sneller naar het thuispubliek brengen, zelfs als klanten daar meer voor moeten betalen dan voor een filmkaartje.

Of de films in Nederland en België ook sneller op iTunes staan als er een overeenkomst wordt gesloten tussen Apple en de filmmaatschappijen, is niet bekend. Over deze deal wordt overigens al langer gesproken. Eind 2016 gingen al geruchten dat Apple films graag twee weken na hun release op iTunes heeft staan. In maart van dit jaar zouden er al gesprekken gevoerd worden tussen partijen om films voor 30 euro te verhuren terwijl ze nog in de bioscoop draaien.

Eigen series van Apple

Naast het verhuren en verkopen van films probeert Apple ook eigen films en series te produceren. Titels als Carpool Karaoke en Planet of the Apps worden uitgegeven via Apple Music. Eerder deze week werd bekend dat Apple het komende jaar een miljard dollar uitgeeft om ongeveer tien tv-series te produceren. Het is niet bekend om wat voor shows het gaat.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Geruchten
Spotlight: iTunes

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's