Nieuwe wet moet smartphonegebruik op de fiets compleet verbieden

Lars Paijmans
12 december 2016, 9:10
1 min leestijd
Nieuwe wet moet smartphonegebruik op de fiets compleet verbieden

Op de fiets even een WhatsApp-bericht sturen of iemand bellen kan je binnenkort een boete opleveren. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur werkt namelijk aan een fiets smartphoneverbod die gebruik van telefoons op de fiets verbiedt.

Lees verder na de advertentie.

Fiets smartphoneverbod, nieuwe wet onderweg

Dit zegt Schultz tegen het AD. Uit onderzoek bleek dat touchscreens een enorme afleidende factor zijn in het verkeer, ook op de fiets. Daarom pleit Schultz voor een algeheel smartphoneverbod op de fiets. Zelfs je iPhone in een houder aan het stuur bevestigen, kan volgens de minister niet door de beugel. De enige manier om nog te bellen op de fiets, is dus met een koptelefoon waar een ingebouwde microfoon in zit.

Welke boete er op telefoongebruik op de fiets komt te staan, is nog niet bekend. Eerst wil de minister de resultaten van verschillende onderzoeken en voorlichtingscampagnes afwachten. Vorig jaar zei Schultz nog dat een smartphone-verbod op de fiets haast niet te handhaven zou zijn. Later besloot ze de omvang van het probleem te onderzoeken, wat haar overtuigd heeft om toch met een verbod te komen.

Ook nieuwe regels voor in de auto

Vorige week liet de minister weten aan een soortgelijk verbod te werken voor in de auto. Hoewel het voor automobilisten al jaren verboden is om een smartphone vast te houden, zorgen de telefoons toch nog voor teveel afleiding achter het stuur.

Het gaat hier niet om een volledig verbod, maar een speciale automodus die de telefoonfuncties beperkt zodra je de weg op gaat. Ze zou hiervoor in gesprek zijn met verschillende telecomfabrikanten om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Of Apple hier ook bij hoort is niet duidelijk.

Bron: AD
Categorie: Achtergrond

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's