FBI heeft Apple mogelijk toch niet nodig om iPhone te kraken

Rutger Otto
22 maart 2016, 9:03
2 min leestijd
FBI heeft Apple mogelijk toch niet nodig om iPhone te kraken

Een nieuwe wending in de zaak Apple versus FBI. De Amerikaanse overheid zegt dat het de iPhone van de San Bernandino-terrorist ook zonder hulp van Apple kan kraken.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe FBI methode voor hack

Net voordat de rechtszaak vervolgd zou worden, zegt de Amerikaanse overheid dat Apple misschien niet meer nodig is voor de hack. Dat schrijft Bloomberg. De overheid wil nu een methode gaan proberen waarmee mogelijk data van de telefoon gehaald kan worden en daar komt Apple dan niet aan te pas. De geplande zitting van vanavond gaat daarom niet door.

Dat doet de overheid niet voor niets. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat een derde partij de FBI een manier heeft getoond die de iPhone wel eens zou kunnen ontgrendelen. “We moeten de methode eerst testen om er zeker van te zijn dat er echt geen data verloren gaat, maar we zijn voorzichtig optimistisch.”

iphone 5s

Zaak ligt stil

Er zijn nu drie vragen die blijven staan: wie is de derde partij, wat is de methode en waarom gaat de FBI niet door met de rechtszaak? Met de zaak had een nieuw precedent geschept kunnen worden, maar van die mogelijkheid maakt de FBI dus geen gebruik.

Voorlopig zegt de FBI Apple in elk geval niet meer nodig te hebben. Rond 5 april zou de Amerikaanse overheid moeten weten of de nieuwe methode uitkomst biedt om de telefoon te kraken.

Waarom hacken?

De FBI wil graag in de telefoon van één van de terroristen kijken die eind vorig jaar een bloedbad aanrichtte met zijn vrouw. Zij schoten veertien mensen dood in een zorgcentrum voor gehandicapten. Nog eens zeventien mensen raakten daarbij gewond. Door de iPhone 5C van één van de twee te hacken, hoopt de FBI data te vinden die mogelijk naar andere terroristen kan linken.

Apple wil de FBI echter niet helpen met de hack. Het bedrijf hielp de overheid al op andere manieren, maar een achterdeurtje in de software maken om de overheid toegang te verschaffen, gaat te ver. Volgens Tim Cook zorgt dat ervoor dat ook criminelen en andere kwaadwillenden toegang kunnen vinden in iPhones van onschuldige burgers.

Lees meer over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu