Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple ontgrendelde eerste iPhone in 2008 op verzoek van FBI

Rutger Otto
8 april 2016, 11:35
2 min leestijd
Apple ontgrendelde eerste iPhone in 2008 op verzoek van FBI

Apple kwam de laatste tijd veelvuldig in het nieuws door zijn strijd met de FBI om een iPhone te kraken, maar de twee hebben het al veel langer aan de stok.

Lees verder na de advertentie.

Eerste FBI iPhone-kraak

In de loop der jaren heeft Apple de FBI ruim 70 keer geholpen bij het ontgrendelen van een iPhone. Dat schrijft The Wall Street Journal. Het eerste geval was in 2008, een jaar nadat de eerste iPhone op de markt kwam. Toen ging het om een zaak waarbij de telefoons van kindermisbruikers werden geopend.

In het verleden heeft Apple dus tientallen keren geholpen met het kraken van iPhones op verzoek van de FBI. Aanklager Lisa Fletcher zei in 2008 overigens al wel dat er geen statuut bestaat waarin staat dat Apple hulp zou moeten verlenen. Wel werd verwezen naar de oude All Writs Act, die recent ook door de FBI werd aangehaald om hulp bij de kraak te forceren.

iphone 5s

San Bernardino-zaak

Maar hoewel Apple vroeger behulpzaam was, biedt het bedrijf de laatste tijd geen hulp meer bij het ontgrendelen van iPhones op verzoek van de FBI. In het geval van de San Bernardino-zaak leidde het tot de rechtbank. Apple zei bereid te zijn om de FBI te assisteren, maar wilde niet zover gaan als het kraken van de iPhone 5C in kwestie. Dat zou volgens ceo Tim Cook een enorme inbreuk op de privacy van alle klanten zijn.

Uiteindelijk lukte het de FBI wel om data uit de iPhone 5C van de San Bernardino-schutter te krijgen, met hulp van een Israëlisch bedrijf. Inmiddels is bekend dat met die methode alleen oudere iPhones zijn open te maken. Bij de iPhone 5S en nieuwere modellen is het niet mogelijk. Dat komt omdat er sinds de iPhone 5S-processors in de toestellen zitten met Secure Enclave-technologie, die voor betere bescherming zorgen. Hoe de FBI de iPhone 5C heeft opengemaakt, is niet bekendgemaakt. De FBI-directeur heeft aangegeven nog niet te weten of Apple over de methode wordt ingelicht.

Lees het laatste Apple-nieuws

Bron: WSJ
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu