‘De FBI betaalde nog geen miljoen voor de iPhone-hack’
Rutger Otto

De FBI zou tot wel 1,3 miljoen dollar hebben betaald om een iPhone 5C te kraken, maar nieuwe bronnen zeggen dat het uiteindelijk om een bedrag van nog geen miljoen gaat.

‘iPhone-hack kostte nog geen miljoen’

Vorige week zei FBI-directeur James Comey dat het ontgrendelen van de iPhone van San Bernandino-schutter Syed Farook meer kostte dan hij in zijn resterende zeven jaar als directeur zou verdienen. Zijn jaarlijkse salaris is op dit moment 183.000 dollar en met een snelle rekensom kom je uit op zo’n 1,3 miljoen dollar.

Reuters schrijft nu, op basis van verschillende bronnen uit de Amerikaanse regering, dat het om een kleiner bedrag gaat. De uitspraak van Comey moet dus met een korreltje zout genomen worden, waarschijnlijk heeft hij het gezegd om aan te geven dat de ontgrendelmethode flink wat heeft gekost.

budget iPhone 5C

Om wat voor bedrag het dan wel gaat, is onduidelijk, maar het blijft dus onder de miljoen dollar. Een woordvoerder van de FBI wilde geen reactie geven, zo meldt Reuters.

FBI kan vaker kraken

De anonieme bronnen melden ook dat de FBI de software om een iPhone te kraken vaker kan gebruiken. Het toestel moet dan mogelijk wel een iPhone 5C zijn die iOS 9 draait. De Amerikaanse opsporingsdienst heeft de ontgrendeltool in eigen handen, dat betekent dat ze niet per keer hoeven af te rekenen als een toestel gekraakt moet worden.

Geheime hackers

Wie er achter de kraakmethode zit, is eveneens nog onduidelijk. Volgens bronnen wordt het zo geheim gehouden, dat zelf directeur Comey het niet weet. Eerder deze maand meldden bronnen nog dat het om een aantal ‘professionele hackers’ ging. Daarvan zou er minstens één een zogeheten ‘gray hat’ zijn geweest. Dat is een hacker die zwakheden in software opspoort en die doorverkoopt, zij het aan overheden of beveiligingsdiensten.

Lees meer over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.