Wat je moet weten over de geslaagde iPhone 5C-kraak van de FBI

Rutger Otto
29 maart 2016, 10:35
2 min leestijd
Wat je moet weten over de geslaagde iPhone 5C-kraak van de FBI

De zaak is voorbij: de FBI heeft de iPhone van de San Bernandino-schutter gekraakt zonder hulp van Apple. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gezegd de zaak hiermee te sluiten.

Lees verder na de advertentie.

FBI-hack

Het hield de gemoederen de afgelopen weken flink bezig, de strijd tussen de FBI en Apple. De Amerikaanse dienst vroeg aan het bedrijf van Tim Cook om de iPhone van één van de San Bernandino-schutters te kraken om zo meer informatie te winnen. De eigenaar van de iPhone schoot afgelopen december 14 mensen dood bij een aanslag in San Bernandino. Apple zette zijn hakken echter in het zand en het werd een grote discussie over veiligheid en privacy.

Maar nu is het klaar, want het is de Amerikaanse inlichtingendienst gelukt om de iPhone 5C van de terrorist zonder Apple te kraken. Dat laten Amerikaanse bronnen van Justitie weten aan Reuters. De FBI zou de hulp van een Israëlisch bedrijf hebben ingeschakeld om het toestel te hacken. Hoe het hen uiteindelijk is gelukt, is niet bekendgemaakt.

budget iPhone 5C

Verzoek voor kraak

Om bij de gegevens te komen, vroeg de FBI een aantal weken geleden hulp bij de rechtbank. Via die route hoopte de Amerikaanse overheid Apple te forceren om mee te werken met het inbouwen van een achterdeurtje in iOS, om op die manier toegang te krijgen. Tim Cook schreef toen een open brief aan klanten waarin hij uitlegde waarom zijn bedrijf niet aan dat verzoek wilde meewerken. Als je een achterdeurtje in iOS bouwt, doe je dat namelijk niet voor één iPhone, maar voor allemaal. Op die manier zijn in potentie alle iPhones ter wereld te kraken. Niet alleen door hulp- of inlichtingendiensten, maar dus ook door criminelen.

Statements van beide partijen

Apple heeft inmiddels een officieel statement uitgebracht over de zaak, waarin het schrijft al vanaf het begin van mening te zijn geweest dat het FBI-verzoek fout was en een gevaarlijk precedent zou scheppen. “De zaak had nooit voor mogen komen”, schrijft het bedrijf. “We blijven de overheid helpen met onderzoek zoals altijd en we blijven de veiligheid van onze producten verbeteren, gezien aanvallen op onze data vaker voorkomen en beter worden.” Verder schrijft Apple dat data beschermd moet blijven, net als veiligheid en privacy. “Er is hier een discussie over ontstaan waar Apple zich in zal blijven mengen.”

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ook een statement afgegeven. Daarin staat dat het voor hen een prioriteit blijft om in elk digitaal toestel te kunnen als daarmee de ‘nationale bescherming en publieke veiligheid gewaarborgd blijft’. Daarvoor zou het alle handvatten aanpakken. De zaak is nu dus voorbij, maar het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Lees meer over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu