FBI-directeur: Apple-rechtszaak kan een precedent scheppen

Redactie
2 maart 2016, 11:43
2 min leestijd
FBI-directeur: Apple-rechtszaak kan een precedent scheppen

Als de rechterlijke macht eist dat Apple de iPhone van de San Bernardino terrorist moet kraken, kan dat volgens FBI-directeur James Corney leiden tot een precedent.

Lees verder na de advertentie.

Onder ede

Corney ontkende enkele weken geleden nog dat er sprake zou zijn van een precedent. De FBI-directeur deed deze uitspraak tegenover het Amerikaanse Congres onder ede, waar Apple en de opsporingsdienst allebei aanwezig waren om te discussiëren over het wel of niet kraken van de iPhone van de San Bernardino terrorist. De FBI stelt dat het hulp nodig heeft van Apple om de iPhone te kraken, maar Apple weigert om in te gaan op dit verzoek.

De bekentenis van de FBI-directeur is opvallend. Apple heeft namelijk al vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de voornaamste reden om niet mee te werken aan het onderzoek juist het scheppen van een precedent is, waardoor het in een volgende soortgelijke zaak verplicht zou zijn tot medewerking. Volgens Apples advocaat Bruce Sewell laat de gewenste hack-software de FBI niet alleen de iPhone van de terrorist kraken, maar de beveiliging van in principe alle iPhones.

Er zit al een deur in die iPhone. Wij willen alleen de waakhond weghebben

In een reactie zegt Corney tegenover het Congres dat dit inderdaad mogelijk zou kunnen zijn. De FBI-directeur stelt dat elk besluit van een rechtbank over een zaak in potentie nuttig is voor andere rechtbanken. Daarnaast ontkent hij niet dat de FBI bij winst Apple en andere techbedrijven vaker zal verzoeken om te helpen bij het kraken van telefoons, mits dit binnen de wet valt.

Opmerkelijke uitspraak

Corney nuanceert de uitspraak van Apple waarin het bedrijf stelt dat de FBI een achterdeur in de beveiliging van iPhones wil zetten: “Er zit al een deur in die iPhone. Wij willen alleen de waakhond [Apple] weghebben.” Daaraan voegt de FBI-directeur toe dat toestellen nieuwer dan de iPhone 5C (die ze willen hacken) geen achterdeur hebben, en dus niet te kraken zijn met de eventuele hack-software.

Alhoewel Apple in het verleden wel heeft meegewerkt aan enkele onderzoeken van de FBI door het verstrakken van klantendata, trekt het bedrijf de grens bij het aanpassen van iOS. Ook zou Apple bezig zijn met de beveiliging van het besturingssysteem op te schroeven, waardoor de FBI-hack slechts eenmalig zou werken, zelfs als de opsporingsdienst in het gelijk wordt gesteld door de rechter.

→ Lees ook: Apple hoeft iPhone van drugsverdachte niet te kraken

Categorie: iOS
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen