‘FBI betaalde 1,3 miljoen dollar voor kraken iPhone 5C’

Rutger Otto
22 april 2016, 10:03
2 min leestijd
‘FBI betaalde 1,3 miljoen dollar voor kraken iPhone 5C’

Het is de FBI zonder Apple gelukt om een iPhone 5C te kraken, maar dat heeft de dienst wel een aardige duit gekost. De FBI zou tot wel 1,3 miljoen dollar voor hebben betaald.

Lees verder na de advertentie.

FBI betaalde 1,3 miljoen voor hack

Volgens FBI-directeur James Comey heeft de organisatie meer betaald om de iPhone te kraken, dan hij in de resterende zeven jaar en vier maanden als directeur kan verdienen. Dat schrijft Reuters. Uit de boekhouding van de FBI blijkt dat Comey in 2015 een jaarsalaris kreeg van 183.300 dollar. Zonder het meerekenen van bonussen, kan hij nog 1,34 miljoen dollar verdienen in zijn resterende jaren in functie.

Daarmee suggereert de directeur dat de FBI een enorm bedrag heeft besteed aan het hacken van een telefoon, meer dan de organisatie er ooit aan heeft uitgegeven. Hoewel het een astronomisch bedrag betreft, was het niet te veel, vindt Comey: “Het was het, als ik het zo bekijk, helemaal waard.” De FBI-directeur gaf de hint over de betaling tijdens het Aspen Security Forum in Londen.

FBI-directeur

Apple versus de FBI

In maart werd bekend dat de FBI de iPhone 5C had ontgrendeld van één van de San Bernandino-schutters. Zonder hulp van Apple, want het bedrijf uit Cupertino weigerde te helpen. Volgens ceo Tim Cook zou het een precedent scheppen die de privacy van Apple-klanten op het spel zet. Als Apple een achterdeurtje in de software zou moeten bouwen, is die mogelijk ook te vinden door criminelen.

Comey zegt dat de FBI de tool om de iPhone 5C van de terrorist te hacken, ook kan inzetten bij andere iPhone 5C-toestellen die iOS 9 draaien. Apple heeft gezegd de FBI niet voor de rechter te slepen om de methode te achterhalen. De zaak tussen Apple en de FBI startte een grote discussie over privacy en beveiliging. Niet alleen over hoe ver de FBI mag gaan, ook waar de grens ligt van techbedrijven om privacy van klanten te waarborgen.

Lees meer over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu