Facebook deelt informatie met WhatsApp en Instagram

Rutger Otto
15 november 2014, 14:12
1 min leestijd
Facebook deelt informatie met WhatsApp en Instagram

Uit het nieuwe beleid van Facebook blijkt dat jouw WhatsApp- en Instagramgegevens vanaf nu worden gedeeld met Facebook. “We delen je gegevens binnen de groep bedrijven die onderdeel zijn van Facebook”, staat er te lezen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook WhatsApp gegevens

Het is onbekend wat WhatsApp met je gegevens gaat doen, blijkt uit het nieuwe beleid van Facebook. Wel geeft het bedrijf dit voorbeeld: “Als je geen toegang meer hebt tot je Instagram-account omdat je je wachtwoord niet meer weet, kun je je Facebook-gegevens gebruiken om je wachtwoord te herstellen.” Ook deelt Facebook de informatie om ‘frauduleuze activiteiten te kunnen vaststellen’, maar wat dat precies inhoudt, blijft vaag.

facebook whatsapp

Volgens de voorwaarden worden gegevens maar in één richting gedeeld. Facebook krijgt geen inzicht in de berichten die je verstuurt en ontvangt op WhatsApp. Andersom kan het wel: WhatsApp en Instagram profiteren mee van dingen die Facebook van zijn gebruikers weet. Zo zou WhatsApp bijvoorbeeld kunnen checken welke Facebookgebruikers er ook van WhatsApp gebruikmaken.

Vernieuwingen

Naast WhatsApp en Instagram zijn ook Moves (de stappenteller-app) en Oculus (de virtual reality headset) bedrijven die data kunnen verzamelen en delen. Het nieuwe privacybeleid is gisteren gepresenteerd en in gemakkelijkere taal te lezen dan voorheen. Wil je je privacy-instellingen wijzigen, dan wordt op deze nieuwe website van Facebook haarfijn uitgelegd hoe je dat moet doen.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is niet echt te speken over de vernieuwingen. “Facebook doet alsof het gebruikers meer inzicht geeft in hoe Facebook werkt het meer controle biedt over hun gegevens.” In werkelijkheid blijft het bedrijf volgens Bits of Freedom juist vaag. “Dat is misleidend, want gebruikers willen precies weten wat er gedeeld wordt en hoe ze het kunnen voorkomen.”

Lees meer over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu