Van 2012 tot 2019 waren honderden miljoenen wachtwoorden van Facebook-gebruikers in te zien door medewerkers van het sociale netwerk. Je krijgt vanzelf een melding wanneer jouw account mogelijk gevaar loopt.
Lees verder na de advertentie.
Facebook-wachtwoorden openbaar van 2012 tot 2019
Het zoveelste Facebook-schandaal is een feit. Het sociale netwerk sloeg jarenlang de wachtwoorden van miljoenen gebruikers onbeveiligd op. Hierdoor konden ruim 20,000 Facebook-medewerkers het bestand inzien, en dus wachtwoorden checken. Het bestand was niet beveiligd met een wachtwoord.
Dat zegt een anonieme bron binnen het sociale netwerk tegen Brian Krebs, een bekende veiligheidsonderzoeker. Het veiligheidslek zou afgelopen januari tijdens een routinecontrole aan het licht zijn gekomen. In totaal gaat het om de wachtwoorden van 200 tot 600 miljoen gebruikers.
Het onderzoek naar de totale omvang is nog bezig, maar deze praktijken zijn al sinds 2012 aan de gang. Facebook bevestigt het veiligheidslek op haar eigen website. Het gros van de wachtwoorden is afkomstig van Facebook Lite, een uitgeklede versie van de app voor telefoons met minder opslag. Deze versie is alleen voor Android beschikbaar.
Omvang
Ook ‘tientallen miljoenen’ reguliere Facebook-gebruikers zijn getroffen, evenals ‘tienduizenden’ Instagram-accounts. Het is overigens nog niet bekend of er ook daadwerkelijk misbruik van de wachtwoorden is gemaakt. Ook weten we nog niet hoeveel medewerkers het bestand hebben geopend.
Facebook zegt het lek inmiddels te hebben gedicht. Je krijgt vanzelf een melding op Facebook, Facebook Lite of Instagram als jouw wachtwoord mogelijk openbaar was voor medewerkers. Of, en hoeveel, Nederlandse accounts hierbij betrokken zijn geweest, is nog niet duidelijk.
In gesprek met Brian Krebs zegt een ervaren ontwikkelaar bij Facebook dat het getroffen gebruikers niet gaat verplichten om een nieuw wachtwoord in te stellen. Alleen wanneer er duidelijke aanwijzingen zijn van mogelijk misbruik moet je een ander password kiezen.
Zo maak je een sterk wachtwoord
Hoe dan ook is het verstandig om je wachtwoorden om de zoveel tijd te veranderen. Eerder zetten wij de beste wachtwoord-apps op een rijtje. Deze programma’s maken unieke, lastig te raden inlogcodes, terwijl jij maar Ă©Ă©n hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Dit is niet alleen een stuk veiliger, maar ook makkelijker.