Facebook test automatisch afspelen van video’s met geluid

Rutger Otto
23 augustus 2016, 15:02
2 min leestijd
Facebook test automatisch afspelen van video’s met geluid

Facebook speelt filmpjes in de app geluidsloos af, maar daar komt misschien verandering in. Het sociale netwerk experimenteert met een manier om de video’s standaard met geluid te laten spelen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook-video’s met geluid

Dat video voor Facebook steeds belangrijker wordt, mag geen geheim heten. Met de komst van Facebook Live en het recente starten van reclamefilmpjes tijdens die stream, ziet het bedrijf daar wel een lucratieve business in. Op dit moment worden video’s nog (automatisch) zonder geluid afgespeeld, totdat je er op tikt, waarna het geluid bijgevoegd wordt.

facebook

Test voor twee groepen

Maar Facebook is nu gestart met een test in Australië, schrijft Mashable. Sommige gebruikers horen ineens geluid bij verschillende filmpjes die automatisch worden afgespeeld, zonder er op te tikken. Er zijn verschillende versies van het experiment uitgerold. Bij de één wordt het geluid direct afgespeeld als de video begint, zolang het geluid op de telefoon aanstaat. Een andere groep krijgt de keuze om geluid aan te zetten met een icoontje dat rechtsboven de video staat.

Beide groepen krijgen een popup-melding in beeld die vertelt hoe de bediening van de nieuwe video’s werken. Om anderen niet te storen bij het kijken van een filmpje, kunnen gebruikers alsnog bepalen om het geluid altijd uit te zetten in de Facebook-instellingen. “Gebruikers krijgen ook de keuze om het geluid direct in de video uit te zetten”, zegt een woordvoerder.

Uitrol onwaarschijnlijk

Volgens Facebook is dit ‘één van de verschillende tests om de video-ervaring voor gebruikers te verbeteren’. Interessant, want een eerder onderzoek van Facebook wees uit dat 80 procent van de mensen negatief reageerden op video’s die uit zichzelf geluid maken zonder waarschuwing.

Het lijkt ons sterk dat Facebook automatisch afspelen van video’s met geluid standaard zal maken, zelfs als gebruikers het in de instellingen kunnen aanpassen. Andersom is logischer: standaard uit, zelf inschakelen. Daarbij worden de meeste filmpjes op Facebook nu al zonder geluid bekeken, vandaar dat veel media ondertitels toevoegen aan hun video’s. Facebook zei tegen adverteerders eerder dit jaar dat video’s toch vooral visueel moesten aanspreken omdat gebruikers vaak in stilte kijken.

Lees het laatste Facebook-nieuws

Bron: Mashable
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu