De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

30 miljoen Facebook-accounts mogelijk gehackt: zo check je of jij erbij zit – Update

Michel van 't Klaphek
12 oktober 2018, 20:18
2 min leestijd
30 miljoen Facebook-accounts mogelijk gehackt: zo check je of jij erbij zit – Update

Het is weer mis bij Facebook. Hackers hebben een veiligheidslek gebruikt waardoor ze in theorie toegang hadden tot 30 miljoen gebruikersprofielen. iPhoned legt uit hoe je checkt of jouw account hierbij zit.

Lees verder na de advertentie.

Update 12 oktober 20:18 uur: Facebook laat in een blogbericht weten dat de hack minder groot is dan eerst werd gedacht. In totaal zijn de gegevens van 30 miljoen mensen in gevaar gekomen. Bij de helft hiervan konden de hackers twee soorten informatie inzien: naam en contactgegevens. Denk hierbij aan je telefoonnummer, e-mail of beiden.

De overige 15 miljoen accounts zijn zwaarder getroffen. Bij deze profielen konden de hackers ook aanvullende details inzien, zoals je relatiestatus, gender, religie, werkgegevens en de laatste tien plekken waar je bent geweest, of in bent getagd. Ook de vijftien laatste zoekopdrachten zijn hierbij bekend geworden.

Facebook stuurt een e-mail aan getroffen accounts. In het Facebook-helpcentrum staat onderaan de pagina of jouw profiel erbij zit.

Origineel bericht:

Facebook-veiligheidslek: 50 miljoen accounts getroffen

Een paar dagen na het marketingschandaal is het weer raak bij Facebook. Het sociale netwerk is namelijk gehackt. De kwaadwillenden hadden toegang tot 50 miljoen gebruikersaccounts, al is niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk iets hebben gedaan. Het onderzoek loopt namelijk nog.

Dat meldt het sociale netwerk op haar blog. Facebook heeft het lek inmiddels gedicht maar weet niet zeker in hoeverre de hackers toegang hadden tot de profielen. Uit voorzorg zijn alle getroffen accounts automatisch uitgelogd. Wanneer je vandaag dus opnieuw moest aanmelden (terwijl je normaal gesproken automatisch ingelogd bent) in de app of website weet je waar het aan legt.

Facebook adverteerders

Facebook geeft aan dat je verder geen stappen hoeft te ondernemen zoals je wachtwoord wijzigen. Verder is niet helemaal duidelijk hoe groot de ‘schade’ is. In totaal moeten 90 miljoen accounts opnieuw aanmelden.

Zo kregen de hackers toegang

De hackers maakten gebruiken van een lek in het ‘Bekijken als’-venster van het netwerk. Deze optie gebruik je normaal gesproken om te kijken hoe anderen jouw profiel zien. Je kunt bijvoorbeeld controleren hoe jouw account eruitziet voor je werkgever, en eventuele gênante foto’s zo verbergen.

De fout is inmiddels hersteld maar ‘Bekijken als’ is tijdelijk gedeactiveerd. Facebook maakt niet bekend wanneer het onderzoek afgerond wordt. Wel is duidelijk dat het bedrijf een beroerde week achter de rug heeft.

Eerder raakte men namelijk in opspraak omdat telefoonnummers van mensen gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Dit terwijl ze hier geen toestemming voor hebben gegeven. De lauwe reactie van het bedrijf deed niet vermoeden alsof er iets ging veranderen aan het controversiële beleid.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu