Facebook lekt ruim 400 miljoen telefoonnummers van gebruikers

Lars Paijmans
5 september 2019, 9:00
1 min leestijd
Facebook lekt ruim 400 miljoen telefoonnummers van gebruikers

Een Facebook-server is online uitgelekt, waardoor meer dan 400 miljoen telefoonnummers op straat zijn beland.

Meer dan 400 miljoen Facebook telefoonnummers gelekt

TechCrunch schrijft dat de server niet met een wachtwoord beveiligd was en iedereen die wist waar hij moest zoeken er dus toegang tot had. De telefoonnummers zijn gekoppeld aan een uniek Facebook ID, een cijfercode waarmee de gebruikersnaam van de persoon te achterhalen is.

Hierdoor is het in theorie dus mogelijk om precies te weten van wie je een telefoonnummer in handen hebt. Sommige accounts hadden ook informatie over hun gebruikersnaam, gender en locatie.

Facebook telefoonnummers gelekt

De lijst werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Sanyam Jain, die relatief gemakkelijk verschillende telefoonnummers van beroemdheden kon vinden.

De lijst is in ieder geval meer dan een jaar oud, omdat Facebook de toegang tot telefoonnummers een jaar geleden aan banden heeft gelegd. Een woordvoerder van Facebook zegt dat de lijst offline is gehaald en er geen aanwijzingen zijn dat er ingebroken is op Facebook-accounts.

Risico op spam-telefoontjes en sim-swapping

Hoewel er dus geen accounts gehackt zouden zijn, kan de informatie wel voor andere dingen gebruikt worden. Zo is het een goudmijn voor bedrijven die spam-telefoontjes plegen en kan het een middel zijn om sim-swapping toe te passen.

Met sim-swapping wordt een provider opgebeld met de vraag of een telefoonnummer naar een andere simkaart overgezet kan worden. Als dit lukt, dan heeft iemand toegang tot alle accounts waar iemand zijn nummer aan gekoppeld heeft.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: TechCrunch
Categorie: Apps
Spotlight: Facebook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's