Facebook deelt privé-info en telefoonnummers met adverteerders

Lars Paijmans
27 september 2018, 9:07
2 min leestijd
Facebook deelt privé-info en telefoonnummers met adverteerders

Het telefoonnummer dat jij gebruikt om je Facebook-account beter te beveiligen, wordt door het sociale netwerk met adverteerders gedeeld.

Lees verder na de advertentie.

Facebook deelt privé-info en telefoonnummer met adverteerders

Facebook heeft bevestigd dat ze het telefoonnummer dat jij gebruikt voor tweestapsverificatie niet alleen gebruiken voor de beveiliging van je account. In een verklaring aan Gizmodo zegt het sociale netwerk dit nummer te delen met adverteerders voor reclames.

Naast een wachtwoord kun je een Facebook-account extra goed beschermen door tweestapsverificatie te activeren. Je hebt daardoor naast je wachtwoord ook een code nodig die naar je telefoonnummer wordt verstuurd. Dat maakt het een stuk lastiger voor iemand om op je account in te breken.

Facebook adverteerders

Een groep Amerikaanse onderzoekers aan de Northeastern- en Princeton-universiteit deden een test om te zien waar dit telefoonnummer nog meer voor gebruikt wordt. Wat blijkt: binnen een paar weken is het telefoonnummer bekend bij adverteerders, zodat ze het kunnen gebruiken voor reclamedoeleinden.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat adverteerders informatie krijgen over gebruikers die andere gebruikers hebben geüpload. Als een vriend jouw telefoonnummer of e-mailadres in zijn contactenlijst heeft staan, dan kunnen adverteerders hier ook hun voordeel mee doen. In dit geval kun jij deze gegevens niet verwijderen of inzien, omdat dit tegen de privacyregels van Facebook ingaat.

Facebook reageert

Deze resultaten zijn opvallend, omdat jij als gebruiker niet bewust toestemming geeft om je telefoonnummer hiervoor in te zetten. Deze gegevens staan los van de informatie die je op je Facebook-profiel plaatst en dus openbaar is. Terwijl tweestapsverificatie iets is wat grote techbedrijven juist moeten aanmoedigen, probeert Facebook er stilletjes een slaatje uit te slaan.

Als reactie op het nieuws zegt Facebook dat mensen er ook voor kunnen kiezen om een app te gebruiken, in plaats van een sms via een telefoonnummer. Je hoeft in dat geval je nummer niet op te geven, zodat het ook niet gedeeld kan worden met adverteerders. Dat doet vermoeden dat het sociale netwerk voorlopig niet van plan is om deze controversiële beslissing te wijzigen.

Ook interessant: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Lees meer over Facebook

Bron: Gizmodo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen