Facebook test splitsen van nieuwsfeed in persoonlijk en zakelijk deel

Rutger Otto
24 oktober 2017, 13:07
2 min leestijd
Facebook test splitsen van nieuwsfeed in persoonlijk en zakelijk deel

Het nieuwsoverzicht van Facebook wordt in een proef opgedeeld in twee delen: een persoonlijk en een ‘zakelijk’ overzicht. Het zou een grote verandering voor het netwerk kunnen betekenen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook splitst feeds

Facebook test de zogeheten ‘Explore’-feed in zes verschillende landen. Met de proef krijgen gebruikers twee verschillende nieuwsoverzichten in de app. Daarvan is er één gericht op berichten van vrienden en familie (en betaalde berichten van uitgevers) en de ander op pagina’s die de gebruiker volgt of heeft geliked.

Facebook

Voor uitgevers kan dat grote gevolgen hebben. Zij moeten dan mogelijk betalen om in de feed te komen die bedoeld is voor berichten van vrienden en familie. Journalist Filip Struhárik deelde op Medium een analyse. Daaruit blijkt dat Facebook-gebruikers in de test een stuk minder interactie vertonen met berichten van (met name kleine) mediabedrijven.

Op dit moment komen berichten van gelikete pagina’s gewoon tussen andere berichten in het nieuwsoverzicht te staan.

Voorlopig slechts een proef

Door de ontstane kritiek voelde Facebook zich genoodzaakt om te reageren. In een blogpost van Adam Mosseri, die leiding heeft over de nieuwsfeed, bevestigt hij niet alleen dat de tests uitgevoerd worden, maar geeft hij ook uitleg. Zo stelt Mosseri dat er nog geen plannen zijn om een mondiale proef te doen met een opgesplitst nieuwsoverzicht.

Facebook zou niet van plan zijn om pagina’s te laten betalen voor het verspreiden van media in het nieuwsoverzicht of Explore. “Het doel van deze test is om te bekijken of mensen liever verschillende plekken hebben voor persoonlijke en publieke posts”, schrijft Mosseri. “Afhankelijk van de feedback bekijken we of het idee de moeite waard is om op te volgen.”

Verschillende feeds

De Explore-feed op zich is niet nieuw. In andere landen is hij al te vinden als aanvullend overzicht om populaire artikelen, video’s en foto’s te bekijken. Dit aanbod wordt op basis van de interesses van gebruikers getoond. Deze versie van Explore verschilt met de testvariant, omdat de posts ook in het normale nieuwsoverzicht verschijnen.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Via: Medium
Bron: Facebook
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen