Waarom een slimme speaker van Facebook niet zo’n vreemd idee is

In achtervolging van Apple, Google en Amazon zou ook Facebook werken aan een slimme speaker. Dat is wat ons betreft een logische stap voor het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Facebook speaker

Ook Facebook zou een speaker willen uitbrengen. Dat schrijft althans DigiTimes op basis van anonieme bronnen. De speaker zou zich niet richten op bediening via spraak, maar via een 15-inch touchpaneel. Het apparaat zou ontwikkeld worden door Pegatron Technology en gepland staan voor een release in het eerste kwartaal van 2018. Het bedrijf wilde overigens niet op de geruchten reageren.

Siri speaker scherm

Het display dat op de speaker komt, zou afkomstig zijn van LG Display. De speaker zelf krijgt volgens de bronnen een aluminium behuizing. Het ontwerp zou door Facebooks Building 8-afdeling zijn gemaakt. Dat is de hardwaredivisie van het bedrijf, waar in het geheim aan meer experimentele producten gewerkt wordt. In Chinese fabrieken zou de speaker al in kleine oplage van de productieband rollen.

Home en Echo

Als Facebook daadwerkelijk met een speaker komt, treedt het bedrijf van Mark Zuckerberg daarmee in de voetsporen van onder meer Apple, Google en Amazon. De Google Home en Amazon Echo zijn verkrijgbaar, maar nog niet in Nederland en België. Via omwegen zijn de speakers wel te krijgen, maar omdat ze vaak in het Engels werken, is de functionaliteit in de Benelux nog karig.

Siri-topman vertrekt

Met Home en Echo kunnen gebruikers via spraakbediening bijvoorbeeld antwoord krijgen op vragen. Zo vertellen de speakers je wat voor weer het wordt, kun je herinneringen instellen en vragen wat er op de agenda staat.

HomePod

Apple kondigde zijn slimme speaker tijdens de Worldwide Developers Conference van 2017 aan. De HomePod werkt met stembediening via Siri. Er is geen scherm toegevoegd, wel geven lampjes aan of Siri is geactiveerd. De HomePod heeft wel wat weg van een bolletje wol met zijn afgeronde design. Aan de binnenkant zit een flinke woofer en zeven tweeters die moeten zorgen dat je prima muziek met de speaker kunt beluisteren.

Apple hoopt van de HomePod een centraal punt in huis te worden. Via de speaker en de stembediening moet je bijvoorbeeld ook slimme apparatuur zoals lampen en de thermostaat kunnen bedienen. Daarnaast geeft ook de Apple-speaker antwoord op je vragen, zoals je van assistent Siri gewend bent. Waarschijnlijk komt de HomePod pas in 2018 naar Nederland voor een nog onbekende prijs.

Assistent M

Het is voor Facebook dus nog volstrekt niet te laat om zich in de markt te mengen. Sterker, de markt trekt de komende jaren alleen maar aan. Volgens marktonderzoeker Strategy Analytics zijn er in 2016 bijna zes miljoen slimme speakers verscheept, waarvan 4,2 miljoen in het laatste kwartaal. Verwacht wordt dat de marktwaarde van smart speakers in 2022 zo’n 4,7 miljard euro bedraagt.

iOS 11 Facebook en Twitter integratie

Dat Facebook een speaker wil introduceren, is zo gek nog niet. Het bedrijf heeft de nodige technologie in huis om er een geslaagd product van te maken. De vraag is wel of er überhaupt een stembediening in komt. De Engelstalige Facebook Messenger heeft een eigen virtuele assistent in de vorm van M, maar daar kunnen gebruikers alleen schriftelijk mee communiceren. Mogelijk wordt spraak daar met de speaker wel aan toegevoegd.

Foto’s en video’s

De speaker zou een 15-inch display krijgen, wat groot is voor zo’n apparaat. De nieuwe Amazon Echo krijgt eveneens een scherm, maar dat meet slechts zeven inch. Op zo’n groot scherm zou Facebook bijvoorbeeld video’s en livestreams kunnen tonen of jouw foto’s als een digitaal fotolijstje kunnen tonen. Het ligt voor de hand dat een Facebook-speaker minder op algemene zaken gericht is, zoals de speakers van Google en Apple, maar juist op het eigen sociale netwerk en zijn nieuwsvoorziening.

Aan de ene kant is voor Facebook weer een mogelijkheid om meer geld te verdienen. Aan de andere kant is het een nieuw platform om Facebook-content op een nieuwe manier op te verspreiden, met name foto’s en video’s. Voorlopig blijft het echter onduidelijk of Facebook überhaupt met een speaker komt. Het is dus afwachten tot het bedrijf meer informatie naar buiten brengt.

Laat ons in de comments weten of je een Facebook-speaker wel ziet zitten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.