Facebook filtert spamwebsites weg uit nieuwsoverzicht

Rutger Otto
11 mei 2017, 10:29
2 min leestijd
Facebook filtert spamwebsites weg uit nieuwsoverzicht

Facebook treft nieuwe maatregelen om onzinlinks weg te filteren uit het nieuwsoverzicht. Kunstmatige intelligentie identificeert verdachte sites en geeft ze een lage prioriteit.

Zo wordt Facebook spam weggefilterd

Het sociale netwerk Facebook kondigt de verandering in een blog aan. Het bedrijf is begonnen met de uitrol een update, waarmee mensen minder berichten in het Nieuwsoverzicht zien die leiden naar websites van lage kwaliteit. Hetzelfde geldt voor advertenties. Volgens Facebook leidt deze update ertoe dat op geld beluste spamwebsites weggedrukt worden door andere berichten, waardoor ze minder snel in beeld verschijnen.

“We willen mensen helpen om een geïnformeerde community te bouwen op Facebook”, staat in de blogpost. “Daarom werken we constant aan het verbeteren van berichten. We bekijken wat mensen misleidend, sensationeel of spam vinden. Die kunnen we vervolgens minder tonen, waardoor er ruimte overblijft voor informatieve berichten.”

Gebruikers hebben bij het platform aangegeven minder links naar spamwebsites te willen zien. Het gaat om pagina’s waarop de informatie verdrinkt in advertenties die afleiden, schadelijk zijn of schokkende beelden tonen.

mensen ontdekken

Spam in advertenties

Facebook voert al langer een beleid waardoor dit soort scammers niet aan adverteren op het sociale netwerk toekomen. Met kunstmatige intelligentie wordt diezelfde methode nu ook op het nieuwsoverzicht toegepast. De computer bestudeerde ‘honderdduizenden’ websites die draaien op advertenties. Aan de hand van die studie bepaalt kunstmatige intelligentie de zichtbaarheid van links in het overzicht voor gebruikers.

Misleidend nieuws

De laatste maanden sleutelde Facebook veel aan het tegengaan van nepnieuws en misleidende berichten. Daarover kreeg het sociale netwerk veel commentaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toen veel van dit soort nieuwsberichten opdoken. Zelfs zodanig dat ze de uitkomst beïnvloed zouden hebben.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg reageerde op de kritiek. Hij schreef onjuiste informatie serieus te nemen en dat Facebook werkt aan verbetering, mogelijk met waarschuwingen als mensen op een link klikken die naar nepnieuws leidt. In verschillende landen test Facebook filters tegen nepnieuws. Ook experimenteert Facebook met een kleine test waarmee gebruikers zelf misleidende content kunnen aangeven.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Facebook
Categorie: Apps
Spotlight: Facebook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's