Facebook krijgt een soort Shazam-functie die muziek en series herkent
Rutger Otto

Als je geen zin hebt om steeds in te typen waar je naar luistert, kun je in het vervolg je geluk op met Facebook. Met een nieuwe update luistert Facebook als een soort Shazam naar wat je luistert en kan het sociale netwerk je status automatisch klaarzetten.

facebook shazam kleinFacebook is druk bezig met het testen van nieuwe functies in de app. Begonnen ze laatst met de uitrol van een kaartsysteem, nu wordt in Amerika een ‘Facebook Shazam’-achtige functie uitgerold die audio herkent.

Automatisch luisteren en posten met preview

Je kunt ervoor kiezen dat Facebook luistert welke muziek of serie je afspeelt. Bij het aanmaken van een nieuwe statusupdate herkent het sociale netwerk dan vanzelf wat je kijkt of luistert. Je hoeft dat dan niet meer zelf in te typen. “Dat betekent dat als je wil delen dat je naar je favoriete Beyoncé nummer luistert of naar de eerste aflevering Game of Thrones van het seizoen kijkt, je dat snel en gemakkelijk kan doen, zonder typen”, schrijft Aryeh Selekman, product manager van Facebook in een blogpost.

Ook kunnen vrienden nadat je een nummer hebt gedaald meteen een preview van 30 seconden luisteren. “Bij series kunnen vrienden het seizoens- en afleveringnummer zien”, schrijft Selekman. Fijn, dan kunnen anderen er rekening mee houden dat je misschien nog niet bij de laatste aflevering bent. Geen spoilers!

Voorlopig alleen in Amerika

Deze Facebook Shazam functie werkt zoals het bijvoegen van emoties in een bericht, een functie die vorig jaar werd uitgerold. Hiermee kunnen gebruikers uitdrukken hoe ze zich voelen met een smiley en een regeltje tekst. Volgens Facebook is het afgelopen jaar zo’n 5 miljard keer gebruik gemaakt van deze functies.

De luisterfunctie wordt momenteel alleen in de Verenigde Staten uitgerold. Uiteindelijk komt het waarschijnlijk ook wel naar Nederland. Overigens maakt Facebook niet echt gebruik van Shazam, maar heeft het bedrijf zelf een audio-herkenner ontwikkeld.

Lees meer Facebook nieuws

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.