Facebook staat bepaalde bedreigingen en schokkende foto’s bewust toe

Lars Paijmans
22 mei 2017, 9:25
2 min leestijd
Facebook staat bepaalde bedreigingen en schokkende foto’s bewust toe

De richtlijnen die Facebook hanteert voor foto’s, livestreams en video’s zijn uitgelekt, en roepen de nodige vragen op. Een livestream met daarop een poging tot zelfverminking wordt bijvoorbeeld gewoon toegelaten.

Lees verder na de advertentie.

Facebook richtlijnen voor foto’s en video’s gelekt

De meer dan honderd interne gelekte Facebook-richtlijnen zijn in handen van The Guardian. Deze brengen in kaart hoe het sociale netwerk omgaat met livestreams en op welke manier deze worden gemodereerd.

Hiervoor heeft Facebook hele specifieke voorbeelden van zaken die wel of niet mogen. Zo wil het netwerk geen mensen censureren die in nood zijn, waardoor een livestream van iemand die een poging tot zelfverminking doet niet wordt geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor foto’s en video’s van dierenmishandeling; zo lang het niet te extreem is, staat Facebook het toe om ‘bewustzijn te creëren’.

Facebook richtlijnen

Dat de website hier een fijne lijn mee bewandelt, blijkt wel als je kijkt naar de dingen die niet mogen. Zo mag je een specifiek persoon niet bedreigen, maar een bedreiging die een breder publiek aanspreekt mag wel. Als voorbeeld noemt Facebook een bericht als “ik ga Trump neerschieten” als iets wat niet wordt toegestaan.

‘Mensen uiten hun frustraties online’

Facebook zegt dit onderscheid te maken omdat mensen zich nu eenmaal anders uiten in een online omgeving. Gebruikers uiten hun frustraties online en voelen zich veilig om dat op Facebook te doen. Ergens kritiek op geven gaat immers gemakkelijker vanachter je iPhone dan dat je dit recht in iemands gezicht zegt. Bovendien erkent Facebook dat veel mensen hun frustraties uiten met ‘gewelddadige teksten die niet op een niet-serieuze manier’ zijn bedoeld.

Uit de gelekte richtlijnen blijkt ook dat ze onlangs nog zijn aangepast. Hierdoor worden ‘nieuwswaardige’ zaken als een uitzondering gezien. Dit is mogelijk een reactie op de kritiek die Facebook kreeg voor het verwijderen van video’s over politiegeweld in de Verenigde Staten.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: The Guardian
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen