De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom je op moet passen met Facebooks ‘Protect’

Erwin Vogelaar
13 februari 2018, 10:52
2 min leestijd
Waarom je op moet passen met Facebooks ‘Protect’

Reviewscore

7,5

Sindskort biedt Facebook ‘Protect’ aan in de iOS-app. Voordat je hierop tikt moet je lezen wat er dan gebeurt, want Facebook levert deze bescherming niet voor niets.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Protect: pas op

Sindskort biedt Facebook in zijn iOS-app een nieuwe functie aan. Ga je naar het menu, dan staat bij ‘Verkennen’ de optie ‘Protect’ met een logo van een schildje. Tik je daarop, dan word je naar de app ‘Onavo Protect – VPN Security’ in de App Store gestuurd. Pas echter op met het downloaden van deze app.

Facebook heeft Onavo in 2013 overgenomen. Onavo was een data-analysebedrijf gespecialiseerd in smartphones, en daar ligt nog steeds de focus. De vpn-app van Onavo is dus niet enkel een app die je waarschuwt als je een kwaadaardige website bezoekt en je persoonlijke informatie afschermt, als je gebruikmaakt van publieke wifi. De app analyseert ook je smartphonegedrag.

facebook protect
facebook protect

Installeer je Onavo Protect, dan geef je Facebook de mogelijkheid om te zien wat voor andere apps je gebruikt en wat je daar doet. In de praktijk krijgt Facebook hierdoor bijvoorbeeld een waarschuwing als een app plots snel populair wordt, of als een nieuwe feature aanslaat bij gebruikers.

Duidelijkheid

Onavo Protect geeft het verzamelen van data duidelijk aan in de App Store. Daarvoor moet je op de app-pagina wel eerst op ‘Meer’ tikken. Bij ‘How it works’ wordt uitgelegd dat Onavo je mobiele dataverkeer verzamelt. Onder andere je website- en appgebruik wordt bijgehouden om de dienst te verbeteren, maar ook om Facebook-producten te verbeteren.

facebook protect

Wees hier dus bewust van als je de app downloadt, want je weet niet precies wat Facebook met deze data doet. Dit is tevens waarom we aanraden om altijd te betalen voor een vpn-dienst, omdat gratis diensten meestal je data verzamelen of je verbinding uitlenen.

Download Facebook in de App Store (gratis)

Vpn instellen op iOS

Zoek je een alternatieve vpn-dienst om jezelf te beschermen? We leggen uit wat vpn is, wat je er mee kunt en hoe je vpn op je iPhone instelt.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu