De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Controleren of jouw Facebook-data is gelekt: zo doe je dat

Lars Paijmans
10 april 2018, 15:31
2 min leestijd
Controleren of jouw Facebook-data is gelekt: zo doe je dat

Facebook laat vanaf nu met een nieuwe tool zien welke mensen zijn getroffen door het Cambridge Analytica-privacyschandaal. Wij laten zien hoe je razendsnel checkt of jouw data ook is gelekt.

Update 10 april 15:35: De Facebook-tool is nu voor iedereen beschikbaar. Als je bent ingelogd bij Facebook kun je met deze privacytool van Facebook controleren of je accountgegevens zijn gebruikt door Cambridge Analytica of niet. De pagina laat niet alleen zien of jouw info is gebruikt, maar ook of iemand in je vriendenlijst slachtoffer is geworden. De meeste mensen in Nederland zullen onderstaande melding te zien krijgen als ze de speciale privacytool gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Facebook privacytool beschikbaar

Het is bijna een maand geleden dat het grote Facebook-privacyschandaal aan het licht kwam, maar het sociale netwerk is er nog lang niet vanaf. Zo staat ceo Mark Zuckerberg morgen tegenover de Amerikaanse Senaat om verantwoording af te leggen. In totaal zouden er 70 miljoen Amerikanen getroffen zijn, van de in totaal 87 miljoen.

Ongeveer 90.000 Facebook-accounts waarvan de persoonlijke data misbruikt is door Cambridge Analytica zijn afkomstig uit Nederland. Die groep met mensen krijgt een speciale melding aan de bovenkant van hun Facebook-tijdlijn.

Facebook privacytool

In deze melding staat de situatie uitgelegd, en kun je met een druk op de knop meer informatie opvragen over de zaak. Krijg je vanaf vandaag die melding te zien, dan wil dit nog niet meteen zeggen dat jouw gegevens zijn verzameld door Cambridge Analytica. Facebook zegt een zeer ruime berekening te hebben gemaakt, en denkt dat het aantal getroffen accounts lager ligt.

De melding wordt op 9 april om 18:00 uur Nederlandse tijd uitgerold, zo schrijft de NOS. Zoals wel vaker kan dit betekenen dat sommige gebruikers de melding dus later binnenkrijgen. Tegelijkertijd wordt er ook een bericht naar alle andere gebruikers gestuurd met een link naar de Facebook privacy-instellingen. Hier kunnen gebruikers gemakkelijk externe apps uitschakelen die toegang hebben tot jouw profielgegevens.

Deze acties van Facebook komen te laat voor Steve Wozniak, de man die samen met Steve Jobs Apple opgericht heeft. Hij liet vandaag weten zijn account te hebben verwijderd, als reactie op het privacyschandaal. Wozniak is lang niet de eerste die zijn account gewist heeft, wereldwijd roepen mensen op om te stoppen met het gebruik van Facebook.

Facebook verwijderen of aanpassen?

Wil jij na alle ophef ook afscheid nemen van je Facebook-account, of ga je liever zorgvuldiger om met de informatie die je wel (en niet) deelt? In de twee onderstaande tips helpen we je hier een handje bij.

Lees ook: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen
Lees ook: Tip: zo verwijder je je Facebook-account op je iPhone

Via: NOS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen